Amintiri din epoca imperială: Tort á la Sacher cu ciocolată

Amintiri din epoca imperială: Tort á la Sacher cu ciocolată

Faimosul desert vienez a fost inventat de Franz Sacher, în 1832, pentru prințul Metternich.

Franz Sacher (1816 – 1907)

Pe atunci, Sacher avea 16 ani și era doar un ucenic la bucătăria cancelarului austriac Klemens Wenzel Nepomuk Lothar von Metternich, iar într-o zi, când bucătarul-șef lipsea de la serviciu din motive de sănătate, i s-a cerut să pregătească un desert nou pentru o cină la care stăpânul aștepta invitați de rang înalt. I-a ieșit atât de bine, încât tortul a ajuns cel puțin la fel de cunoscut ca diplomatul care a făcut jocurile în politica Europei centrale mai bine de trei decenii.

Acest tort dens de ciocolată și alintat cu note fine de marmeladă – neapărat de caise! – a devenit în lumea largă un simbol al Imperiului Austro-Ungar din vremurile sale cele mai bune.

Rețeta originală rămâne secretă până în ziua de azi și poate fi gustată doar la hotel Sacher, deschis de fiul lui Franz în 1876, precum și în locațiile Sacher din Viena, Innsbruck, Graz și Bolzano, însă circulă diverse variante și aproape toate sunt excelente. Cea pe care am ales-o astăzi pentru voi este o rețetă cu destulă istorie în spate. Ea a apărut în volumul „Dulciuri”, scris de doamna Maria General Dobrescu în 1936, iar noi o publicăm în forma originală:

Tort á la Sacher cu ciocolată

Proporţii: 160 gr. unt, 2 batoane de ciocolată, 2 gr. scorţişoară, 6 ouă, 120 gr. zahăr şi 4-5 linguri de pesmet. Glazură: 2 batoane de ciocolată, un dl. apă şi 70 gr. zahăr. Untul amestecat cu batoanele de ciocolată rasă şi un vârf de cuţit de scorţişoară pisată se amestecă cu gălbenuşele şi zahărul, apoi se adaugă şi spuma albuşelor. Totodată, cu aceasta se adaugă şi câteva linguri de pesmet. Apoi se coace tortul în forma unsă cu unt în care s’a aşternut o coală de hârtie albă iarăşi unsă cu unt. După ce s’a răcit se întoarce ca partea netedă să vie deasupra, se unge puţin hârtia şi se trage încetinel de pe tort. Apoi se taie frumos tortul şi se umple cu marmeladă. În urmă i se face următoarea glazură: 2 batoane de ciocolată dizolvate într’un dl. de apă, se fierbe cu 70 gr. zahăr, se amestecă bine să nu rămâie grunsuroasă, se pune şi unt proaspăt de mărimea unei nuci, amestecând până s’a răcit şi se toarnă peste tort. Se ornează cu cremă de ciocolată.

Tortul Sacher se servește în mod tradițional însoțit de frișcă neîndulcită.

Răspunde