Piețele agroalimentare au fost deschise pe tot parcursul anului și nu a fost înregistrat niciun focar de infecție, subliniază Asociația Administratorilor de Piețe din România, într-un comunicat de presă.
De la începutul pandemiei, inclusiv în perioada sărbătorilor pascale, când măsurile erau mult mai drastice, activitatea din piețe s-a putut desfășura fără a afecta în vreun fel comercializarea produselor.
Administratorii de piețe susțin că au fost în continuă colaborare cu organele de control, tocmai pentru a preveni răspândirea virusului. „Acolo unde a fost cazul, individual, au fost implementare măsuri suplimentare, de exemplu: în unele piețe din țară au fost relocate mesele/tarabele pentru a se asigura distanța socială dintre culoare, tot pentru respetarea distanței sociale au fost relocați producătorii la alte mese, piețele au fost dezinfectate periodic, s-au creat circuite speciale de intrare-ieșire, a fost implicat personal suplimentar care să asigure respectarea tuturor măsurilor. Atât producătorii agricoli, cât și comercianții care își desfășoară activitatea în piețe s-au adaptat și au respectat măsurile impuse. Activitatea piețelor agroalimentare în spații închise se poate desfășura în continuare cu respectarea măsurilor pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19”, afirmă Livia Micu, secretarul AAPR.
Propunerea Asociației Administratorilor de Piețe din România este ca decizia de închidere a piețelor agroalimentare din spații închise să se facă în urma unei analize cu autoritățile publice locale, iar măsurile restrictive să fie luate doar acolo unde este cazul.