Din capitala valsului, rafinatul ștrudel cu mere a devenit desertul preferat pe tot teritoriul Imperiului Austro-Ungar, din Bavaria și nordul Italiei, până în Transilvania și Bucovina.
Cum sibienii nu puteau rămâne mai prejos în fața tendințelor vieneze, ștrudelul este popularizat spre sfârșitul secolului al XIX-lea, când Elise Fröhlich publica rețeta în cartea „Bucătăria transilvăneană” (Ed. G.A. Seraphin, Sibiu, 1897).
[directions title=”Ștrudel fraged de mere”]
- Unt de greutatea unui ou, 2 gălbenușuri de ou, o lingură cu vârf de zahăr, 100 gr de smântână și un vârf de cuțit de sare se frământă cu făină pe o planșetă, într-un aluat neted, se lasă să se odihnească, acoperit.
- Între timp, se curăță merele, se taie felii subțiri, se taie coajă de lămâie confiată și se curăță o mână de stafide.
- Se întinde aluatul, se presară deasupra merele, stafidele și coaja de lămâie, apoi zahărul și scorțișoara, se rulează aluatul, se unge cu ou și se coace într-o tavă unsă.
- Înainte de servire, ștrudelul se presară cu zahăr. Se poate renunța la stafide.
[/directions]
Acum câteva luni, „Bucătăria transilvăneană” a fost tradusă pentru prima oară în limba română de jurnalista Ruxandra Stănescu, printr-un proiect al Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu. Cartea de bucate se poate comanda la telefon: 0745.263.917.