Ștrudel fraged de mere

Ștrudel fraged de mere

Din capitala valsului, rafinatul ștrudel cu mere a devenit desertul preferat pe tot teritoriul Imperiului Austro-Ungar, din Bavaria și nordul Italiei, până în Transilvania și Bucovina.

Cum sibienii nu puteau rămâne mai prejos în fața tendințelor vieneze, ștrudelul este popularizat spre sfârșitul secolului al XIX-lea, când Elise Fröhlich publica rețeta în cartea „Bucătăria transilvăneană” (Ed. G.A. Seraphin, Sibiu, 1897).

[directions title=”Ștrudel fraged de mere”]

  1. Unt de greutatea unui ou, 2 gălbenușuri de ou, o lingură cu vârf de zahăr, 100 gr de smântână și un vârf de cuțit de sare se frământă cu făină pe o planșetă, într-un aluat neted, se lasă să se odihnească, acoperit.
  2. Între timp, se curăță merele, se taie felii subțiri, se taie coajă de lămâie confiată și se curăță o mână de stafide.
  3. Se întinde aluatul, se presară deasupra merele, stafidele și coaja de lămâie, apoi zahărul și scorțișoara, se rulează aluatul, se unge cu ou și se coace într-o tavă unsă.
  4. Înainte de servire, ștrudelul se presară cu zahăr. Se poate renunța la stafide.

[/directions]

Acum câteva luni, „Bucătăria transilvăneană” a fost tradusă pentru prima oară în limba română de jurnalista Ruxandra Stănescu, printr-un proiect al Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu. Cartea de bucate se poate comanda la telefon: 0745.263.917.

Răspunde