Sânmedru, sfântul care aduce iarna

Sânmedru, sfântul care aduce iarna

Creștinii sunt în sărbătoare. De ieri îi prăznuiesc pe Sânmedru cu ziua soroacelor și pe sfântul Dimitrie cel Nou, fratele lui Sânmedru. Astăzi, pe 27 octobrie, totul se celebrează la masă prin Poitra lui Sânmedru, o masă cu belșug.

În popor, lui Sânmedru i se mai spunea ”cel care încuie vara și deschide iarna”. Când vine Sâmedru cu caii săi, sparge lanţul lui Sântion şi intră iarna. În unele sate se aprindeau focuri în crucile drumurilor, pe malul apelor, pe coamele dealurilor, în toate locurile unde ar putea sălăşui duhurile necurate, pentru ca acestea să fie alungate. În seara de ajun a zilei în care este prăznuit Sfântul Dumitru, se făceau focuri. De acolo, când plecau spre casă, copiii luau tăciuni aprinși, pe care îi aruncau apoi prin livezile cu pruni, având credința că, vara viitoare, pomii vor fi plini de fructe.

Dacă din sobă sărea un cărbune în cameră, în timp ce se făcea focul, era semn că în casă va intra un oaspete cu suflet întunecat și cu intenții rele. Întoarcerea cărbunilor aprinși pentru a ”întări” focul venea și din credința că, sporind puterea focului, va duce la sporirea bunăstării, a bunurilor, a sănătății pentru oameni și vite, a fertilității pământului.

”Când jeraticul strălucește mult în vatră și după ce s-a consumat focul, este semn că va veni vreme friguroasă”.

Poitra se zice prânzului din a doua zi de după un praznic. Praznice cu cinișoară și poitră sunt: Vinerea Mare, Sfântul Andrei, Sfântul Dumitru și Sfântul Nicolae. Cinișoara se zicea cinei din ajunul unui praznic, la care se cheamau vecinii și li se dădea o masă.

Sfântul Dumitru cel Nou este frate cu Sânmedru. Dumitru Basarabov este Filip Șchiopul, credeau unii țărani. Se zicea că acesta a călcat un pui și, pentru o asemenea greșeală, și-a pedepsit piciorul vinovat să suporte numai el greutatea trupului timp de un an.

Dacă în 26 octombrie, când e prăznuit Sfântul Dumitru, va fi lună plină sau cerul acoperit cu nori, ori dacă plouă sau ninge, se crede că aceste semne indică o iarnă aspră, cu zăpezi grele, iar gerul va fi năprasnic. Anul acesta, luna plină a căzut pe 24 octombrie!

Aparte, suntem în săptămâna în care sunt și Moșii de iarnă. Este o perioadă în care se crede că spiritele din lumea de dincolo pot primi pomeni pentru alinarea sufletului.


foto: „Sf. Dimitrie”, icoană de sec. al XIX-lea, din Mărginimea Sibiului, aflată în colecția Muzeului de Artă Populară Constanța

Răspunde