Realitatea virtuală, viitorul experienței muzeale la Sibiu

Realitatea virtuală, viitorul experienței muzeale la Sibiu

În muzeul de poveste din Dumbrava Sibiului, 13 obiecte de patrimoniu devin „actori” și le dezvăluie povestea lor vizitatorilor, cu ajutorul tehnologiei VR.

Acțiunile de conservare și restaurare din cadrul proiectului „Utilizarea tehnologiei multimedia de ultimă generație în accesibilizarea patrimoniului etnografic din muzeul ASTRA” sunt în plină desfășurare. Obiectele de patrimoniu care urmează să fie puse în valoare într-o nouă expoziție au fost luate cu grijă din monumente, urmând ca la întoarcere să-și asume un nou rol, acela de povestitor, într-un cadru inedit. Au fost preluate probe pentru analize, care pun în lumină noi aspecte privind întrebuințarea anterioară a obiectelor și care oferă indicii despre cum arăta viața lor înainte de muzeu. O muncă deloc plictisitoare pentru restauratorii-detectivi ai muzeului. O provocare va fi restaurarea teascului și a zdrobitorii de mere, obiecte expuse în aer liber, în privința cărora specialiștii muzeali au purtat discuții detaliate pentru a găsi cele mai bune soluții de conservare, restaurare și valorificare.

Cosmin Călinescu, purtător de cuvânt Muzeul ASTRA: „Mai multe despre intervenții veți putea afla la momentul inaugurării noii expoziții, direct de la specialiștii noștri prin intermediul realității virtuale. Toate acțiunile au fost filmate, urmând să fie prelucrate și încărcate într-o aplicație VR.”

“Elementul de noutate adus de acest proiect este utilizarea noilor tehnologii pentru a transmite povești care să contextualizeze mai prietenos pentru publicul tânăr cele trei gospodării selectate. Prin intermediul ochelarilor VR, începând de anul viitor, publicul va face cunoștință cu boștinarii, cu lumânărarii sau cu ciobanii din Rășinari sau Sebeșu de Jos, așa cum trăiau sau munceau ei la începutul secolului, dar în același timp va putea afla mai multe detalii despre activitatea de conservare sau despre restaurarea celor 13 obiecte, adică despre partea de multe ori nevăzută a activității unui muzeu”, ne-a precizat Mirela Iancu, directorul de marketing al Muzeului ASTRA și coordonatorul noului circuit expozițional.

La final, modul de expunere va fi unul inovativ, cu elemente de muzeotehnică moderne, iar ca mijloc de interpretare a patrimoniului se va implementa un sistem VR (realitate virtuală), o premieră pentru colecțiile în aer liber cu profil etnografic. Expoziția va fi valorificată prin derularea unui program cultural constituit din ateliere meșteșugărești și gastronomice susținute de producători locali, precum și din reconstituiri și târguri.

Proiectul derulat de Muzeul ASTRA în perioada 1 februarie 2020 – 31 ianuarie 2022 este finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul programului RO-CULTURA și este implementat în parteneriat cu Museums of South Trøndelag (Norvegia). Valoarea proiectului este de peste 164.000 euro

Răspunde