Puține reguli și multă imaginație. Gogonele murate á la Chef Bogdan Roman

Puține reguli și multă imaginație. Gogonele murate á la Chef Bogdan Roman

Cei care au descoperit „procesul tehnologic” de murare, cu apă, sare, ulei și condimente, sunt indienii și asta încă de acum 5.000 de ani.

Pe lângă gustul bun, murăturile pregătite tradițional oferă o mulțime de beneficii pentru sănătate, cum ar fi antioxidanții care ne apără de multe boli grave, bacteriile probiotice – aliații digestiei, vitaminele C, A și K, fier, calciu și potasiu care întăresc imunitatea, sprijină sistemul osos și vederea și previn anemia, protecție pentru ficat, calmarea crampelor muscularea, scăderea nivelului de colesterol și rehidratarea rapidă a organismului.

Nelipsite de pe masa românilor în timpul iernii, murăturile au dichisul lor, iar pentru câteva recomandări utile apelăm la un profesionist: bucătarul sibian Bogdan Roman. Astăzi, despre gogonele! „Probabil cea mai simplă rețetă de murături. Este atât de simplă, că nici măcar nu este nevoie de o rețetă. Doar de câteva reguli și de ceva imaginație. Eu pun murăturile după gustul meu. Ce înseamnă asta? Înseamnă că mirodeniile și condimentele se pot înlocui sau omite parțial”, povestește chef Bogdan.

Gogonele murate

[ingredients title=”Ingrediente (pentru un borcan mare de 1,6 – 2 litri)”]

  • 1 kg gogonele verzi
  • 1 morcov mare
  • 2-3 crenguțe de cimbru
  • 1 linguriță piper negru boabe
  • 1 linguriță boabe de muștar
  • 1 ceapă verde
  • 2-3 grăunți de usturoi
  • 2 l apă
  • 2 linguri mari de sare grunjoasă (de murături)
  • țelină (frunze sau rădăcină)
  • rădăcină de hrean
  • 2-3 foi de dafin
  • 1 ardei iute

[/ingredients]

[directions title=”Mod de preparare”]

  1. Începem cu spălatul și curățatul legumelor. „Pentru a nu avea surprize în timp, spălăm foarte bine legumele și borcanul. Eu îl și sterilizez la microunde. Îl las 5 minute pe maxim la microunde imediat ce l-am spălat (cât este încă umed)”, precizează Bogdan Roman.
  2. Îngrămădim cât mai multe gogonele în borcan, forțându-le cu grijă să nu le crăpăm. Le așezăm în rânduri, potrivindu-le astfel încât să intre cât mai multe.
  3. Pe măsură ce le așezăm în rânduri, punem și restul legumelor, condimentelor și mirodeniilor.
  4. Separat, fierbem apa cu sarea pentru câteva minute. Oprim focul și lăsăm 2-3 minute să se răcească.
  5. Adăugăm apa fierbinte peste gogonele, având grijă să nu se spargă borcanul și să acoperim conținutul cu lichid.
  6. Punem capacul și trimitem la loc întunecos și răcoros pentru următoarele luni.

[/directions]

„Servim gogonelele murate simple sau împreună cu gogoșari și castraveți murați (salată asortată de murături) lângă o friptură sau lângă o iahnie de fasole cu afumătură (preferata mea)”, este recomandarea lui Roman.

.

Răspunde