Purcel la cuptor á la Cisnădie

Purcel la cuptor á la Cisnădie

Fripturica asta îi plăcea de minune regretatului Radu Anton Roman. Nu uitați s-o asortați cu un vin bun. Iată rețeta, pas cu pas!

[directions title=”Mod de preparare”]

  1. Se unge o tavă potrivită cu 1 lingură de untură și 1 lingură de unt; pe fundul tăvii se așază o leasă de crenguțe jupuite de brad.
  2. Se grijește purcelul ca un copil până-i alb și curățel, se sărează-piperează după voie, se unge cu unt și untură și se potrivește în tavă.
  3. Se dă tava la cuptor cu foc micuțel, să nu sperie godăcelul, și se toarnă apă, borș și bere, în părți egale, calde, să se facă abur și să miroasă carnea a pâine.
  4. Se stropește tot timpul purcelul cu sos din tavă; dacă trebuie, se mai pune bere și borș.
  5. Spre sfârșit, când e carnea moale și pielea s-a aurit, în tavă se pune 1 pahar de vin și 1 fif de țuică, să-i dea miroase bune, iar în gură i se înfige un măr, să fie ca-n poze.

[/directions]

„La Cisnădie, unde tot mănânc eu în ăst fel grijiți purceii lui badea Sebastian Droncea, fripturica se bea bine cu un vin alb și sec de Sebeș, ori Riesling ori Fetească Regală. O bună tovarășă ar face însă (pe lângă un piure ardelenesc, o varză călită și o salată verde) și un roșu mai subțire, adus de departe, din apus (că Ardealul e alb tot), un Merlot de la Ghioroc, o Cadarcă din Sanislău sau un Pinot Noir de la Jamu Mare. Aveți grijă să nu fie prea tinere, că nu se pupă cu purcelul: căutați și găsiți vinuri mature, de patru-cinci ani. Destupați sticla de seara, să respire în voie în camera răcoroasă și bucurați-vă de toate ale lumii: vi s-au făcut daruri de soi, sunteți însemnați, de-ați ajuns lângă așa bunătăți”, spunea Radu Anton Roman, cronicarul faptelor de vitejie în bucătărie, în volumul dedicat Ardealului din seria sa intitulată „Povestirile bucătăriei românești”.

Răspunde