Pui cu usturoi şi ierburi aromate

Pui cu usturoi şi ierburi aromate

Pentru un ospăț regesc, încercați această rețetă plină de savoare!

[ingredients title=”Ingrediente (pentru 4 porţii)”]

  • o lămâie
  • un pui
  • 15 g coriandru
  • 15 g pătrunjel proaspăt
  • 2 căţei de usturoi decojiţi
  • 2 linguri de brânză proaspătă
  • 150 ml vin alb sec
  • sare
  • piper
  • pentru ornat: felii de lămâie, fire de coriandru proaspăt sau pătrunjel

[/ingredients]

[directions title=”Mod de preparare”]

  1. Se încălzeşte cuptorul. Se rade coaja lămâii şi se taie lămâia în jumătate. Se aşează puiul pe o tavă de cuptor şi se storc jumătăţile de lămâie în interiorul puiului, având grijă să nu curgă afară. Se pun în interior şi jumătăţile de lămâie şi se presară şi jumătatea de coajă rasă.
  2. Se aşează puiul în tavă cu pieptul în sus. Se introduc, cu grijă, degetele pe sub piele, începând de la gât. Se desprinde pielea în zona pieptului şi a pulpelor, fără a o rupe.
  3. Se pun ierburile aromate şi usturoiul într-un vas şi se toacă cu blenderul. Se adaugă brânza proaspătă, restul de coajă de lămâie, sarea, piperul. Această pastă se împinge pe sub piele ca să se acopere cu un strat subţire, pieptul şi pulpele. Se fixează pielea de la gât, îndoind vârfurile aripioarelor la spate.
  4. Se acoperă puiul cu folie metalică şi se prăjeşte 45 de minute în cuptor. Se scoate folia şi se continuă prăjirea încă o oră, până când la înţepare cu vârful unui cuţit în zona cea mai cărnoasă, sucul cărnii iese limpede. Se umezeşte puiul odată sau de două ori cu sucurile din tavă.
  5. Se ridică puiul, înclinându-l astfel ca sucurile rămase în interiorul puiului să se scurgă în tavă. Se pune puiul pe un cărpător, la odihnă. Se îndepărtează toată grăsimea de la suprafaţa sucului din tavă, apoi se dă în clocot câteva minute. Se adaugă vinul alb şi se mai dă un clocot, râcâind particulele prăjite, lipite pe fundul tăvii. Se fierbe sosul un minut, apoi se potriveşte după gust.
  6. Se feliază puiul sau se porţionează. Se ornează puiul cu feliuţe de lămâie şi fire de coriandru sau pătrunjel şi se serveşte cu sosul din tavă.

[/directions]

Mai multe rețete sănătoase găsiți în cartea „Bucate gustoase cu condimente alese”, publicată de prof. Aurelia Rusu și dr. farm. Ladislau Rosenberg la Mediaș în 2018.

Răspunde