De vineri până duminică, 23-25 octombrie, Muzeul ASTRA organizează pentru toți cei interesați ateliere de tors, țesut și confecționat opinci și obiele.
Meșterii tradiționali care vor susține atelierele sunt: Minerva Dumitru – tors, Rodica Ispas – țesut la război, Adrian Coman – confecționat opinci/obiele.
Minerva Dumitru: “Eu de mic copil am tors foarte mult, am țesut, am cusut… Am fost de meserie strungar, dar asta nu înseamnă că nu știu să fac anumite lucruri muierești. Pe toate le fac!”
„Prelucrarea fibrelor textile a constituit o activitate casnică nelipsită aproape din fiecare gospodărie datorită necesității confecționării obiectelor de îmbrăcăminte sau de uz casnic. Veșmintele folosite vara, mai subțiri, erau pregătite din fibre vegetale (in, cânepă), iar cele folosite iarna, mai călduroase, erau pregătite din părul unor animale (oi, capre). Activitatea de prelucrare a fibrelor a determinat crearea unor unelte și instalații specifice. Industria casnică textilă are la bază activitatea de tors-țesut și mai apoi producerea țesăturilor cu ajutorul instalațiilor hidraulice”, a precizat Cosmin Călinescu, purtătorul de cuvânt al instituției.
În Muzeul în aer liber, industria prelucrării textilelor este reprezentată prin gospodării-atelier de prelucrare a diferitelor tipuri de fibre și prin instalații hidraulice specifice: vâltori, pive și dârste, care reprezintă o etapă superioară de dezvoltare a tehnicii de prelucrare a țesăturilor în civilizația populară tradițională.
Atelierele vor avea loc la gospodăria de prelucrare a inului și a cânepii din Lisa, județul Brașov, monument expus în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, în cadrul proiectului „Afară/Înăuntru” inițiat de Asociația DaDeCe, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Muzeul ASTRA este partener al proiectului și beneficiarul unei instalații educaționale interactive compusă din gherghef de țesut, piuă, vâltoare și coș de tras – machete reduse la dimensiunile potrivite pentru utilizarea copiilor.
Evenimentul se va desfășura în conformitate cu regulile impuse de autoritățile sanitare împotriva pandemiei COVID-19.
Muzeul ASTRA trece la programul de iarnă
Totodată, reprezentanții CNM ASTRA anunță oficial trecerea la programul de iarnă, cel cuprins între orele 8 și 17. Astfel, accesul în Muzeul în aer liber cu biciclete și trotinete electrice va fi permis în intervalele orare 8 – 10 și 15 – 17. Programul casieriei secundare Tulgheș (intrarea către Cârciuma din Bătrâni va fi de luni până duminică între orele 9.00 și 16.30, iar al celei de la Cacova (intrarea către biserica din Bezded), de miercuri până duminică, de la 9.00 la 16.30. Intrarea dinspre Grădina Zoologică va fi închisă.