Pogăcele

Pogăcele

Pateurile din aluat fraged, îndesate cu jumări și frumos rumenite sunt tradiționale în Transilvania și Banat.

Cei care au adus această rețetă în gastronomia ardelenească sunt maghiarii, însă, ca orice lucru bun, ea a fost preluată de toate etniile.

Noi vă prezentăm o rețetă veche de mai bine de 100 de ani, pe care Elise Fröhlich a publicat-o în cartea “Bucătăria transilvăneană”, apărută la Sibiu în 1897.

[directions title=”Pogăcele”]

  1. Într-un castron adânc se pune 1/2 kg de făină, se adaugă un ou, grăsime de mărimea unei nuci, sare și apă rece și se face un aluat relativ tare.
  2. Pe o planșetă tapetată cu făină se întinde aluatul, pe jumătate din el se pune 1/2 kg de jumări tocate, aluatul se împăturește și se întinde de 3 ori, lăsând câte 1/2 de oră timp să se odihnească.
  3. Aluatul se întinde de grosimea unui deget, se taie pogăcele cu forma de gogoși, se crestează fiecare cu un cuțit frumos, în cruce, se ung cu ou și se dau la cuptor, într-o tavă tapetată cu făină.

[/directions]

Peste 1.400 de rețete vechi ardelenești și internaționale găsiți în cartea “Bucătăria transilvăneană”, de Elise Fröhlich, tradusă pentru prima oară în limba română de Ruxandra Stănescu și tipărită printr-un proiect al Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu. Comenzi la telefon: 0745.263.917.

Răspunde