Zacusca asta sublimă am gustat-o la Sărbătoarea Recoltei, pe-o felie de pită cât roata carului, și ne-a convins pe loc.
Așa că le-am rugat pe socăcițele de la Târgul de țară să ne împărtășească rețeta pentru voi!
[ingredients title=”Ingrediente (o porție, 16 borcane de 400 g)”]
- 3 kg gogoșari
- 2 kg ardei kapia
- 2 kg ceapă
- 6 kg vinete
- 800 ml ulei
- 1 l bulion
- 10 boabe piper
- 4 foi dafin
- 6 linguri cu vârf de sare
[/ingredients]
[directions title=”Mod de preparare”]
- Se curăță ceapa și se opărește întreagă. După ce s-a răcit, se toacă mărunt.
- Ardeiul și vinetele se coc, se curăță de coajă și se pun la scurs, apoi se toacă mărunt.
- Se pun la călit: ceapa cu gogoșarul și kapia, iar după un timp se pun și vinetele. În zacuscă se amestecă întruna, având grijă să nu se prindă.
- Când „iese uleiul deasupra”, se adaugă bulionul, sarea, piperul și foile de dafin și se fierbe până când uleiul iese deasupra din nou.
- Se pune în borcane care se închid cu capac și se pun la fiert în dunți pentru 30 de minute după ce începe să clocotească apa.
[/directions]
La fel ca sarmalele sau mititeii, zacusca nu-i numai a noastră. Este o mâncare întâlnită pretutindeni în Balcani, iar cuvântul de origine slavă „zakuska” are înțelesul de „gustare” sau „aperitiv”. Însă nu orice gustare, căci rădăcina „kus” înseamnă „gustos”, „delicios”. Pe lângă zacusca de vinete, gospodinele au mai brevetat varietăți cu gogoșari, ciuperci sau fasole, iar lipovenii au propria lor zacuscă de pește. Noi vă sfătuim să le încercați pe toate!