Mărginimea Sibiului, tot mai atractivă pentru turiștii care iubesc natura

Mărginimea Sibiului, tot mai atractivă pentru turiștii care iubesc natura

Încurajarea turismului durabil cu ajutorul fondurilor europene și atragerea unui număr mai mare de turiști în Mărginimea Sibiului sunt posibile, în următorii ani, prin intermediul unui proiect european de cooperare în care este implicată Primăria comunei Rășinari.

„Prin schimburi între regiuni, beneficiem de informații și soluții pentru dezvoltarea ecoturistică. Zona noastră are un potențial foarte bun pe care trebuie să îl conștientizăm. Noi am avut și anii trecuți proiecte în acest sens. Este genul de turism pe care îl caută familiile cu copii, care doresc să evite locurile aglomerate și își doresc să petreacă timp frumos în aer liber, să facă drumeții, plimbări cu bicicleta sau să cunoască tradițiile noastre. Prin proiectul RAMSAT, noi ne dorim să generăm o schimbare legislativă în următorul exercițiu financiar, care să permită alocarea de fonduri europene pe turism în zona rurală sau prin parteneriat între rural și urban, precum și să obținem atestatul de destinație ecoturistică pentru Mărginimea Sibiului. Avem un plan de marketing turistic pe care vrem să-l punem în aplicare. La Rășinari avem aproximativ 25 de pensiuni. În toată Mărginimea ar trebui să crească capacitatea de cazare, să putem gândi pachete turistice și să dezvoltăm zona unitar. Important este ca toți locuitorii din Mărginime să o ducă bine, să arătăm ce a însemnat și ce înseamnă Mărginimea în județ și în țară”, a explicat Bucur Bogdan, primarul comunei Rășinari, astăzi, într-o conferință de presă.

Primăria Rășinari și Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru sunt parteneri în proiectul internațional RAMSAT “Revitalizarea zonelor defavorizate și a zonelor montane prin turism alternativ durabil” proiect cofinanțat de Uniunea Europeană, din Fondul European de Dezvoltare Regională în cadrul programului INTERREG EUROPE 2014-2020.

Pe 22 octombrie, Primăria Rășinari a organizat seminarul tematic ”Use of Natural Heritage Eco-Tourism”, al treilea eveniment internațional de schimb de experiență și bune practici în domeniul turismului alternativ durabil. Seminarul a avut loc online și a reunit peste 70 de participanți din Uniunea Europeană. Au fost prezentate exemple de bună practică în ecoturism din cele șase tări partenere în cadrul proiectului: Portugalia, Spania, Slovenia, Bulgaria, Irlanda de Nord și România. Printre exemplele discutate în cadrul seminarului s-au numărat inițiativa ”Adoptă un arbore de măslin” din regiunea Teruel din Spania, proiectul ”Alentejo Feel Nature” din Portugalia, inițiativa de turism transfrontalier NATBIOT Bulgaria – România, produse organice din plante în Slovenia sau tururi ecoturistice în situri Natura 2000 din Munții Sperrin, Irlanda de Nord.

Mărginimea Sibiului a fost prezentată prin intermediul unui film care a încercat să surprindă valorile naturale ale zonei – în condițiile în care mai mult de 55% din suprafața Mărginimii este inclusă în situl Natura 2000 Frumoasa -, valorile culturale, precum și activitățile turistice. Filmul a pus accent și pe oportunitățile ecoturistice, tradițiile culturale și culinare specifice zonei. Participanții la seminarul on line au fost plăcut impresionați de frumusețile Mărginimii Sibiului și au fost interesați să afle mai multe detalii despre fauna sălbatică, turism și gastronomia locală.

„Partenerii străini ne-au oferit un feedback pozitiv, ne-au întrebat despre aplicațiile pe care le pot folosi turiștii în Mărginimea Sibiului, am primit și întrebări despre fauna din munții Cindrel și au dorit să împărtășească filmul nostru de prezentare și publicului din țările lor”, menționează Carmen Ghidiu, președintele asociației pensiunilor agroturistice din Rășinari.

De asemenea, tematica abordată a oferit participanților prilejul de a discuta despre ecoturism, despre politicile care sprijină dezvoltarea acestui tip de turism în regiunile partenere, cu scopul de a revitaliza zonele montane prin utilizarea resurselor existente și prin promovarea patrimoniului cultural și natural al fiecărei zone. „Cu sate de poveste și oameni prietenoși, Mărginimea Sibiului este locul ude te poți întoarce la natură. Seminarul din cadrul proiectului a fost un prilej foarte bun de a discuta despre turism și exemple de bună practică, un eveniment reușit”, consideră Daniela Obârșe, din echipa proiectului RAMSAT.

Răspunde