Inspirație din natură

Inspirație din natură

Pavilionul Muzeal Multicultural din Dumbrava Sibiului găzduiește expoziția „Coloranți naturali în arta textilă contemporană”.

„Coloranți naturali în arta textilă contemporană” este un proiect expozițional ce are ca scop crearea unei conexiuni între arta textilă contemporană și patrimoniul textil românesc, european și universal, prin intermediul coloranților naturali. Coordonat de Asociația Știința și Patrimoniul Cultural în Conexiune (Asociația i-CON), proiectul este realizat în parteneriat cu Universitatea Națională de Arte București (UNArte) și, desigur, Muzeul ASTRA. Proiectul este co-finanţat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

Proiectul se bazează pe cercetările interdisciplinare efectuate de specialiștii români pe piese textile din colecții muzeale românești în perioada 1997-2020, studii care au evidențiat utilizarea unui număr mare de coloranți naturali din plante și insecte, din surse biologice locale sau comercializate. În cadrul proiectului, tineri artiști, studenți în cadrul Universității Naționale de Arte București, Facultatea de Arte Decorative si Design, Departamentul de Arte Textile și Design Textil vor utiliza o selecție a surselor biologice identificate – indigo, coșenil american, roibă, drobiță, gaude – și alte plante din flora autohtonă, pentru a realiza obiecte textile, panouri decorative, instalații artistice. Acestea vor fi expuse alături de textile tradiționale din expoziția permanentă a Complexul Național Muzeal ASTRA (Muzeul ASTRA) din Sibiu, într-o expoziție asociată conferinței Dyes in History and Archaeology 39 (DHA 39), organizată de Complexul Național Muzeal ASTRA Sibiu, Asociația i-CON, Muzeul Textilelor Băița și Muzeul Național de Istorie a României, în perioada 14-17 octombrie 2020.

„Miercuri, 14 octombrie, vă aşteptăm la ora 12:00, în sala de expoziţie din Pavilionul Muzeal Multicultural (str. Pădurea Dumbrava nr. 16, poarta principală), pentru a fi împreună la vernisarea expoziţiei”, transmit reprezentanții Muzeului ASTRA.

În cadrul aceluiaşi proiect, sâmbătă, 17 octombrie, la Pavilionul de joc din Jina, Muzeul în aer liber (lângă scena de la lac), între orele 11:00 și 13:00, se vor organiza ateliere de eco-printing şi vopsire tradițională cu plante tinctoriale, deschise tuturor celor interesaţi. În cazul în care vremea nu va permite organizarea acestora în spaţiul semi-deschis amintit, atelierele vor fi susținute în sala „Changes” din Pavilionul Muzeal Multicultural.

Răspunde