Hrana va câștiga războiul

Hrana va câștiga războiul

Muzeul Național Brukenthal vă invită, în lunile octombrie și noiembrie, la expoziția în aer liber „Food will win the war” / „Hrana va câștiga războiul”.

Cele 12 panouri amplasate în Piața Mare, chiar în zona din fața Palatului Brukenthal, prezintă mai multe aspecte legate de hrană în perioadele de criză, strânsa conexiune dintre rațiile de război și gândirea modernă pentru nutriție, continuarea luptei pentru economisirea alimentelor (de la penuria în vreme de război, la actuala preocupare pentru protecția mediului).

Fotografiile sunt semnate de Daniela Oană și Cristian Radu, regia și documentarea pentru fotografie au fost realizate de Adrian Teodorescu și Toma-Cosmin Roman, iar prelucrarea grafică îi aparține lui Chris Balthes.

„În anul 1917, Statele Unite ale Americii lansau campania ‘Food will win the war’ (‘Hrana va câștiga războiul’), cu scopul de a convinge oamenii obișnuiți să își schimbe obiceiurile legate de hrană, astfel încât să existe suficiente alimente pentru soldați și civilii europeni.  Tema a fost reluată de Studiourile Walt Disney în scurtmetrajul de animație ‘Hrana va câștiga războiul’, după atacul de la Pearl Harbor (7 decembrie 1941). De-a lungul istoriei, criza și nesiguranța hranei au amenințat generații întregi. Chiar și astăzi, foametea nu a fost eradicată, iar problema hranei sănătoase este în continuă dezbatere. Sloganurile anului 1917 pot fi încă întâlnite, într-un context schimbat: ‘Lunea fără carne’ din timpul războiului are un mesaj similar cu promovarea vegetarianismului; ‘Miercurea fără făină’ corespunde dietelor ‘Fără carbohidrați’, pe când ‘Mai puțin zahăr alb’ a devenit un laitmotiv, de la începutul secolului XX până în zilele noastre”, spune dr. Raluca Teodorescu, unul dintre curatorii expoziției.

Expoziția vernisată în parteneriat cu Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” Sibiu face parte din proiectul cu același titlu, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Răspunde