Biertan, scenă de basm

Biertan, scenă de basm

Priveliștea amețitoare a cetății de la Biertan, surprinsă la apus într-o clipă de grație, i-a adus fotografului Tudor Lozbă o distincție la Salonul Naţional de Fotografie „Fotogeografica” 2020.

În imaginea „Biertanul la apus”, pare că însuși timpul stă în loc pentru un moment, iar binecuvântarea divină se pogoară asupra bisericii-cetate și a satului de poveste din nordul județului Sibiu, locuit cândva de sași, pe care UNESCO l-a inclus în patrimoniul mondial al monumentelor istorice.

Tudor Lozbă se află la prima participare la concursul Fotogeografica și rezultatul l-a surprins total. „O mențiune, între numele mari ale fotografiei din România, înseamnă foarte mult pentru mine, lucru ce îmi aduce satisfacție gândindu-mă la toate diminețile în care ceasul sună la ora 4 pentru a prinde răsăritul pe dealuri, la toate drumețiile de câte o zi întreagă, cu diferențe mari de nivel, doar pentru a ajunge la un punct de belvedere, dar și la momentele neprevăzute care aduc uneori cele mai spectaculoase rezultate. Așa a fost si cazul fotografiei pentru care am fost premiat la acest concurs. Eram în zona Biertanului, duminică, inainte de apus, pe drum spre casă, când am hotărât să făcem un mic ocol, ca poate avem noroc. Și asa a fost. De jos, totul părea ca un simplu apus, dar dupa ce am ridicat drona, am văzut cum se formează puțină ceață, apar raze de soare și se formează o umbră în spatele cetății, am știut sigur că va fi o fotografie reușită și un ocol meritat”, a explicat Tudor.

Juriul Salonului Naţional de Fotografie „Fotogeografica”, al cărui preşedinte de onoare este Cristian Lascu, senior editor la National Geographic România și cercetător speolog, a decis să îi acorde o mențiune în cadrul secţiunii „Patrimoniu cultural”.

„Pasiunea pentru fotografie am descoperit-o de când eram mic. Cu primul meu aparat foto, încercam mereu să găsesc lucruri interesante, perspective noi sau momente plăcute. Am început să învăț pe parcurs, să îmi dezvolt ochiul de fotograf și încet să descopăr ce mă atrage cu adevărat în fotografie. Pasiunea pentru fotografia de peisaj am descoperit-o concomitent cu plăcerea drumețiilor în natură. Fie ele la munte, pe dealuri sau doar în pădure, am aflat cât de bine se potrivește cu fotografia. De atunci, orice moment liber încerc să îl transform într-unul cu potențial fotografic, iar zilele libere sunt aproape mereu dedicate fotografiei”, mărturisește artistul fotograf.

Festivitatea de premiere Fotogeografica 2020 s-a desfășurat online, marți seară. Cu acest prilej, a fost prezentat şi catalogul Fotogeografica 2020 ce conţine, pe lângă fotografiile premiate pe cele trei secţiuni: patrimoniu cultural, peisaj natural şi wildlife, şi cele mai reuşite lucrări din galeria foto a concursului. Salonul Naţional de Fotografie „Fotogeografica” 2020, ce cuprinde o amplă selecţie dintr-un număr de peste 1.500 de fotografii, înscrise de cei peste 200 participanţi din toată ţara, este găzduit, al treilea an consecutiv, de Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Capitală. Printre partenerii evenimentului se numără și Fotoclubul Orizont din Sibiu.

Câştigătorii vor participa la proiectul Romania Student Tour, program naţional de redescoperire şi promovare a valorilor patrimoniului naţional al României, şi realizarea albumului „Maramureş, moştenirea unui neam”. Proiectul este coordonat de Paul Bordaş.

Răspunde