Ingrediente
- 2 kg de pește (de preferat somn sau șalău)
- 1 cană de ulei
- 2 morcovi
- 2 rădăcini de pătrunjel
- câteva roșii
- 3-4 cepe
- un pahar cu vin
- 2-3 foi de dafin
- 1 foaie de dafin
- cimbru
- sare
- piper
Mod de preparare
- Peștele se curăță, se eviscerează, se spală și se sărează, apoi îl tăiem în felii.
- Bucățile de pește se prăjesc în uleiul încins, dar fără făină, ca să nu fermenteze în borcane.
- Mai departe, călim ceapa, morcovul și pătrunjelul, care sunt tăiate mărunt sau date pe răzătoare.
- Roșiile se fierb și se pasează, apoi se amestecă cu legumele călite. Potrivim cu puțină sare și le dăm în două-trei clocote.
- Adăugăm peștele prăjit, paharul cu vin, foile de dafin și boabele de piper și lăsăm să fiarbă câteva minute.
- Luăm oala de pe foc și o băgăm la cuptor, unde lăsăm zacusca să clocotească încă 10 minute.
- Ca să se păstreze bine zacusca peste iarnă, facem în felul următor: o punem în borcane pe care le învelim în ziare și le sterilizăm la bain-marie timp de 30 de minute. Scoatem borcanele din apă cât sunt fierbinți și le lăsăm să se răcească lent, acoperite cu o pătură groasă, până a doua zi. În felul acesta, zacusca de pește se păstrează foarte bine în cămară chiar și un an de zile.
Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu și-a îmbogățit oferta de carte gastronomică, de curând, cu volumul „Bucătăria Dunării. Rețete și preparate pescărești”, Ed. Proilavia, Brăila, 2020. Cartea de bucate este editată de Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila și a fost realizată în cadrul proiectului „Școala de vară dunăreană – activități educative non-formale despre zona pescărească a Brăilei”, finanțat prin Programul Operațional pentru Pescuit și Afaceri Maritime 2014-2020.