Vichyssoise Soup sau supă cremă de praz á la Chef Bogdan Roman

Vichyssoise Soup sau supă cremă de praz á la Chef Bogdan Roman

Da, s-ar putea crede că e o zeamă oltenească gătită în cel mai franțuzesc mod posibil. Dar adevărul e că avem de-a face cu o supă-cremă demențială și n-aveți de ce să mai stați pe gânduri. Așa că spor la gătit!

Îi mulțumim pentru rețetă talentatului chef Bogdan Roman din Sibiu!

[ingredients title=”Ingrediente”]

 • 25 g unt
 • 1 praz mare (doar partea albă)
 • 1 ceapă medie
 • 1 cartof măricel
 • 500 ml supă de pui
 • 50 ml smântână pentru gătit (minim 30% grasime S.U.)
 • câteva fire de chives (sau câteva frunze de ceapă verde)

[/ingredients]

[directions title=”Mod de preparare”]

 1. Pentru început, spălăm și curățăm legumele. După aceea, le tocăm. Ceapa și prazul le tocăm mare, cartofii – cubulețe.
 2. Topim untul într-o cratiță și călim ușor ceapa împreună cu prazul în acel unt (fără să maronim ceapa).
 3. Adăugăm supa și cartofii și dăm în fiert. Mai adăugăm câte puțină supă din când în când, pentru a păstra nivelul de 500 ml pe timpul fierberii. Când cartofii sunt foarte bine fierți, oprim focul și lăsăm să se răcorească ușor câteva minute.
 4. Turnăm toată compoziția în robotul de bucătărie sau o pasăm acolo în cratiță cu ajutorul blenderului până ce devine cremoasă și nu mai sunt bucăți de legume în compoziție. Trecem supa printr-o sită foarte fină sau tifon. Adăugăm smântâna de gătit și, dacă este prea groasă, subțiem cu puțină supă de pui.
 5. Asezonăm cu sare și piper după gust. Ornăm cu câteva fire de chives (sau cu două frunze de ceapă verde) tăiate mărunt.

[/directions]

Supa se poate servi cu crutoane sau cu un design făcut cu ajutorul smântânii și al unei scobitori, despre care Bogdan ne asigură că este „foarte simplu”: „Am turnat un fir subțire de smântână în spirală și am trasat câteva raze de cerc de la mijlocul farfuriei către margine cu ajutorul unei scobitori”. Dacă nici vouă nu vi se pare atât de simplu, rămânem la crutoane….

Poftă bună!

Răspunde