Toamna olarilor DCIM100GOPROGP__0794.JPG

Toamna olarilor

Singurul târg al olarilor din România unde vizitatorii pot să cumpere obiecte ceramice, dar și să guste mâncăruri tradiționale gătite în vase de lut s-a desfășurat în Muzeul ASTRA, în acest sfârșit de săptămână.

De la muzeograful Karla Roșca, organizatorul evenimentului „Frumos.Ceramic.Folositor”, am aflat conceptul și istoricul proiectului, precum și noutățile acestei ediții de toamnă, o ediție la care și-au dat întâlnire cu publicul 26 de meșteri olari din Sibiu și din toată țara care lucrează atât ceramică tradițională, cât și contemporană.

“Acest târg îmbină latura gastronomică cu cea a atelierelor demonstrative de olărit și de decorat, iar la această ediție avem și atelierele experimentale de ardere a ceramicii într-un cuptor și de decorare a ceramicii sau de modelaj, iar o noutate anul acesta ar mai fi că avem un atelier de presare a lutului în forme pentru realizarea cahlelor de sobă. Noi am vrut să-i scoatem pe olari din zona lor de confort și să-i invităm să se exprime, să experimenteze alături de public tehnicile lor. Când spui ‘târgul olarilor’, se înțelege că olarul vinde și publicul cumpără. Noi am vrut să fie mai mult decât atât, am vrut ca publicul să știe ce înseamnă să lucrezi la roata olarului, să știe ce înseamnă acest meșteșug și, bineînțeles, că în oala pe care olarul o ridică pe roată se pot găti preparate tradiționale. În țara noastră nu mai sunt inițiative similare și pot să spun că noi am fost un model de bune practici și după noi au încercat și alte modele din țară să aducă olari care să experimenteze. Acest proiect l-am început în anul 2013, împreună cu olarii din Ungaria, și inițiatorul acestui târg a fost olarul Les Gábor din Baia Mare care a plecat în Ungaria și împreună am avut această idee de realizare a unui astfel de târg al olarilor”, a explicat Karla Roșca.

Răspunde