Adaptarea Agendei Culturale la noile provocări și realizarea de case tematice pe străzile breslarilor sibieni se numără printre propunerile lui Ciprian Ștefan, managerul Muzeului ASTRA, pentru revitalizarea vieții culturale a Sibiului.
Ciprian Anghel Ștefan, directorul general al Complexului Național Muzeal ASTRA, i-a transmis candidatului PNL la funcția de primar, Adrian Bibu, o serie de recomandări din sfera sa de activitate, prima dintre ele referindu-se la susținerea diversității ofertelor culturale pentru cartierele orașului. Conducătorul celui mai mare muzeu în aer liber din sud-estul Europei susține, de asemenea, că se impune adaptarea Agendei Culturale a municipiului Sibiu la noile provocări, dar și la noile nevoi ale publicului.
Concret, Ciprian Ștefan propune realizarea unor case tematice pe străzile care încă poartă numele breslelor, în ideea în care realizarea și punerea în circuitul turistic a unor astfel de obiective ar ajuta operatorii culturali privați. CNM ASTRA a preluat deja inițiativa în acest sens și va transforma Casa Artelor într-un hub creativ, prin intermediul unui proiect în valoare de 2,5 milioane de euro finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021.
De asemenea, acesta solicită viitorilor decidenți valorizarea cordonului „verde” care începe din Parcul Sub Arini și se poate întinde până în Păltiniș.
„Astfel ar fi valorizate cele două instituții, Grădina Zoologică și Muzeul ASTRA, apoi peisajul rural din Rășinari și stațiunea Păltiniș„, spune Ciprian Ștefan.
În opinia lui Ciprian Ștefan, municipalitatea trebuie să identifice instrumentele financiare necesare pentru dezvoltarea industriilor creative și ealizarea unui centru expozițional pentru derularea diverselor evenimente culturale, de business și HoReCa, după modelul Messe, ar ajuta Sibiul. Totodată, fosta Capitală Culturală Europeană ar trebui să mai aibă în vedere dezvoltarea infrastructurii pentru instituțiile de cultură subordonate, indoor și outdoor, precum și valorizarea patrimoniului istoric al orașului prin expoziții temporare și evenimente punctuale în perimetrul monumentelor istorice. Dacă în Orașul de Jos s-ar reduce numărul de mașini parcate, zona ar putea fi pusă în valoare, iar în timp, gradul de ședere al turiștilor în Sibiu ar putea crește cu cel puțin o zi, a mai adăugat managerul instituției de cultură.