Transilvania Gastronomică, Slow Food Sibiu și Asociația My Transylvania organizează, în perioada 3-6 septembrie, cea de-a VI-a ediție a festivalului „Transilvania Gastronomică”.
Festivalul de cultură gastronomică este conceput pentru profesioniștii și pasionații din domeniu cu accent pe produse și rețete locale. Pâinea este tema principală a evenimentului de anul acesta.
„În perioada 4-6 septembrie, la Transilvania Gastronomică suflecăm mânecile, punem șorțul, cernem făina, frământăm aluatul, coacem, mirosim, gustăm, ne plimbăm și învățăm împreună. Anul acesta ne așteaptă 12 ateliere doar despre pâine și patiserie. Avem o zi dedicată masterclass-urilor practice și teoretice și două zile de terroir trips, excursii de cunoaștere a specificului regional”, anunță organizatorii.
Oana Coantă vine la Transilvania Gastronomică să împărtășească din experiența ei rețete cu pâine veche și resturi, chef Ioan Bebeșelea ne va învăța despre pâinea cu maia, Radu Dumitrescu va susține un masterclass de pairing pâine – vin, Katharina Häni de la Biofarmland Manufactura din Banat va vorbi despre avantajele cerealelor antice și sortimente de făină istorică, Alexandra Macrea de la Atelier Coobica va împărtăși din experianța și secretele ei la masterclass „Tarte și quiche-uri”, Doru Presăcan de la Brutăria LaMuma Mândra prezintă pâinea tradițională, iar chef Adrian Boscu de la Cincșor aduce un desert săsesc tradițional: prăjitura Schaar.
Una dintre cinele din cadrul Transilvania Gastronomică va fi la restaurantul Syndicat Gourmet și va pune în evidență aromele săsești. „Cui nu-i plac aluaturile? Nu prea există așa ceva. Fie ele dulci, sărate, dense, aerate toate sunt apreciate! Mirosul de pâine este un declanșator al sentimentului de confort și de „acasă” – parte pentru că PÂINEA este și un aliment de bază în cultura tuturor popoarelor”, spun cei de la restaurantul sibian Pasaj, care vor găzdui sâmbătă seară o altă cină inedită din cadrul festivalului, unde veți putea încerca pâine cu bere Nembeer Dunkel unsă cu unsoare de Mangaliță de la Racovița și jumeri crocante, roșii deshidratate cu brânză de burduf de la Râu Sadului, păstrăv afumat de Sadu cu gulii, confit de iepure cu morcovi murați, păstrăv de Sadu cu verdețuri copt în aluat cu bere sau pastramă de oaie, vinete afumate și sos cu muguri de pin murați.
Evenimentul se desfășoară în parteneriat cu Slow Food Sibiu, Asociația Județeană de Turism Sibiu, Sibiu Food Hub, Eat Local și Primăria Sibiu.