O tonă de legume conservate pentru iarnă într-o singură bucătărie

O tonă de legume conservate pentru iarnă într-o singură bucătărie

Unul dintre locurile unde se mănâncă cel mai bine în Sibiu nu este un restaurant!

La Spitalul de Pneumoftiziologie din Sibiu, bolnavii au nevoie de o hrană consistentă și sănătoasă, iar conducerea unității medicale se asigură că ei primesc meniuri variate, deși nivelul alocației zilnice abia ajunge la 16 lei de persoană.

Și în această iarnă, pacienții vor avea parte de mâncăruri bogate în vitamine și nutrienți esențiali pentru recuperarea sănătății, după ce bucătăresele spitalului au pregătit peste 600 de kilograme de legume conservate. Este vorba despre 300 de kilograme de salate de ardei gras și roșii, precum și pastă de ardei kapia. În plus, în următoarea perioadă vor fi puse la murat aproximativ 400 de kilograme de varză.

„Calitatea îngrijirilor acordate pacienților internați în spitalul nostru depinde într-o măsură importantă și de calitatea hranei, fiind esențială pentru îmbunătățirea sănătății lor. Tocmai de aceea, în meniurile oferite bolnavilor introducem fructe și legume proaspete, iar pentru sezonul rece bucătăresele noastre acoperă lipsa acestora prin prepararea unor conserve cu vegetale de toamnă cât mai variate. Practic, noi la spital ne străduim să pregătim provizii pentru iarnă, la fel cum preparăm și acasă”, explică directorul Cristian Roman.

Sibienii internați aici primesc zilnic trei mese principale și două gustări.

„Prin legumele conservate pe care le adăugăm în mâncarea gătită în bucătăria spitalului, reușim să aducem un plus de gust, vitamine (C, B1, B2, B12, PP, caroten – provitamina A) și minerale (fier, potasiu, calciu, magneziu, fosfor). De asemenea, salatele și pastele preparate contribuie la un aspect și o savoare sporită a meniurilor servite, îmbunătățind și apetitul bolnavilor”, arată Simona Luca, asistent medical de dietetică.

Din meniu nu lipsesc ciorbele de legume, ciorbele de perișoare sau supele cu găluște, tocănița de pulpă de porc cu garnitură, papricașul de pui, mămăliguța cu brânză și omletă, spanacul cu friptură de porc, varza á la Cluj, ficățeii de pui cu cartofi țărănești sau piure, ardeii umpluți, friptura de pulpe de pui cu pilaf de orez. De asemenea, pentru cină se pregătesc mâncăruri precum salată orientală cu ou, macaroane cu brânză, cartofi franțuzești, pilaf cu ciuperci, ficăței de pui cu piure de cartofi sau cu mămăliguță.

Cei care doresc să susțină în continuare eforturile pe care Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu le face pentru asigurarea unor condiții cât mai bune pentru pacienții internați pot face donații sau sponsorizări către asociația spitalului (Asociația Pneumologia – cont RO46BTRL03301205S54494XX, deschis la Banca Transilvania – tel. 0269210979, spitaltbcsibiu@yahoo.com).

Răspunde