Murături asortate à la Chef Tiberiu

Murături asortate à la Chef Tiberiu

Și cum distinsa doamnă Toamna și-a intrat în drepturi pe deplin, cu gusturile și aromele ei cu tot, e musai de dosit la borcan ceva din măreția și bogăția ei.

Iar cine are chef de nițică tocmeală la piață cu târgoveții de legume și mai apoi are și niscaiva vreme de petrecut la bucătărie, sigur se va înfrupta în toiul iernii cu tot soiul de conserve și murături.

Vorbind de murături, „câte bordeie atâtea obiceie”, fiecare cu rețetele lui. Astăzi, l-am tras de mânecă pe Chef Tiberiu Csiszer din Mediaș, care pentru cititorii noștri a acceptat să ne spună o rețetă de murături, secret de familie, despre care garantează că o să fie delicioasă.

„Este o tradiție în familia noastră ca la sfârșit de septembrie să punem o «tură» bună de murături, iar anul acesta ne-am hotărât să punem murături asortate, în toate borcanele mari de sticlă pe care le avem. Rețeta e din familie, tata a preluat-o și a îmbunătățit-o, iar eu am venit la rândul meu cu partea de condimente. Nu vreau să mă laud, dar aceste murături ies deosebit de gustoase! Sunt bucuros să împărtășesc această rețetă și altora”, ne-a spus Chef Tiberiu.

Din capul locului, bucătarul crede că un pas important pentru pregătirea murăturilor este procurarea materiilor prime, iar recomandarea sa este să căutați marfă proaspătă și de calitate de la țărani autentici, direct de la producători.

Murături asortate à la Chef Tiberiu Csiszer

[ingredients title=”Ingrediente”]

  • legume potrivite pentru murat, în cantitatea și proporțiile dorite: castraveți, gogonele, conopidă, gogoșari, sfeclă roșie etc.
  • hrean proaspăt, rădăcină
  • buchețele de cimbru uscat
  • ceapă roșie și albă
  • usturoi
  • 2 mere
  • morcovi (pentru decor, dar sunt minunați când s-au murat)
  • ardei iute
  • frunze de vișin
  • frunze de dafin
  • piper boabe, boabe de muștar, boabe de ienibahar și obligatoriu sare mare grunjoasă neiodată

[/ingredients]

[directions title=”Mod de preparare”]

  1. Pe fundul borcanului se așează cimbrul uscat, foi de dafin, piperul boabe, boabe de muștar și ienibahar, puțin usturoi, frunzele de vișin și hreanul tăiat baghete.
  2. Apoi vine imaginația fiecăruia; legumele se așează în straturi, fără să a le înghesui, dar nici să lași goluri mari între ele.
  3. În fiecare borcan, eu pun obligatoriu și un măr și o ceapă albă sau roșie.
  4. Așezatul într-un anume mod al legumelor și fructelor în borcan este, după părerea mea, o „artă” care se moștenește din familie sau în care te poți specializa prin multă, multă practică.
  5. Saramura se prepară din apă rece, oțet, sare grunjoasă. Eu mai pun și puțin zahăr brun. La un litru de apă se pun 2 lingurițe de sare grunjoasă, 100 ml de oțet (eu prefer de Bistrița).
  6. Se dă în clocot saramura, apoi se lasă la răcit 6-8 minute și se toarnă în borcane. Pentru ca borcanul să nu se spargă atunci când se spune saramura peste legume și fructe, se așează un metal sub borcan, spre exemplu un cuțit.
  7. Acestea fiind zise, nu-mi rămâne decât să vă urez spor la treabă!

[/directions]

Răspunde