Înapoi în timp: satul românesc după război și Marea Unire

Înapoi în timp: satul românesc după război și Marea Unire

În acest sfârșit de săptămână, avem întâlnire cu istoria! Muzeul ASTRA reia animațiile culturale legate de Centenar.

Sâmbătă, 12 septembrie, între orele 10-14, la gospodăria din Mahmudia, trei soldați întorși de pe front vor ilustra ceea ce s-a întâmplat acum 100 de ani, în anul 1920. „Mai precis, în primăvara acelui an, militarii vor fi demobilizați, după întoarcerea din campania din Ungaria. De abia din acest an putem vorbi de o reintrare în ritmul normal al vieții, în satele din România. În semn de respect pentru istorie și pentru acel moment important, doi muzeografi și un restaurator al Muzeului ASTRA vor anima gospodăria și vor oferi informații vizitatorilor. De asemenea, va fi reparat gardul gospodăriei, pentru a se ilustra rolul bărbatului întors de pe front, la gospodăria sa, unde îl așteptau atâtea de făcut, după ani de absență”, au detaliat reprezentanții Muzeului ASTRA.

La postul de pază din dreptul gospodăriei din Poiana Perișani, un muzeograf costumat în grănicer român din Primul Război Mondial le va oferi informații vizitatorilor, dar va și veghea ca aceștia să respecte regulile de distanțare fizică, duminică, 13 septembrie, între orele 10 și 13.

Atât sâmbătă, cât și duminică, de la 10 la 17, la Școala din Ticera, vizitatorii vor fi întâmpinați de o învățătoare sau de un învățător care le va vorbi despre școala din trecut și despre hărțile cu România Mare care tocmai au fost expuse în respectivul monument funcțional din Muzeul în aer liber.

Răspunde