De ce este pictată mobila săsească?

De ce este pictată mobila săsească?

Muzeul ASTRA organizează, în această săptămână, un atelier de pictat mobilier săsesc.

Cu acest prilej, puteți afla frumoasa poveste a mobilierului tradițional care dădea culoare gospodăriilor de sași transilvăneni.

„În zona Transilvaniei, mobilierul pictat a fost adus de sașii care au colonizat regiunea. Legenda locului spune că mobila pictată s-a născut din nevoia de a decora o piesă de mobilier care nu era făcută dintr-un lemn de calitate, în ideea în care un lemn mai bun ar fi fost mai costisitor în acele vremuri. Un motiv des întâlnit pe mobilierul pictat este ‘arborele vieții’. Este un motiv cu o vechime de peste 8.000 de ani, din Persia, care în varianta adoptată în zona Transilvaniei adună laolaltă o mulțime de flori”, au menționat reprezentanții Muzeului ASTRA.

Atelierul susținut de tânăra creatoare Daria Muntean, din Sadu, va avea loc în perioada 10-13 septembrie, între orele 10.00 și 17.00, la Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, în poienița din zona gospodăriei-atelier de dogar-rotar din Obârșa, jud. Hunedoara, și gospodăria-atelier de spătar din Râșculița, jud. Hunedoara. Evenimentul se va desfășura în conformitate cu normele sanitare impuse de INSP, iar purtarea măștilor este obligatorie pentru toți participanții.

Răspunde