Cu drag, din Hoghilag

Cu drag, din Hoghilag

Prima localitate din România unde s-au cultivat tuberozele și-a prezentat tradițiile, gastronomia și meșteșugurile la cea de-a XXIII-a ediție a Târgului comunităților rurale din Muzeul ASTRA.

Experiența vizitatorilor târgului a fost întregită prin atelierele de fierărie, broderie cu motive săsești sau împletit coșuri din răchită. Turiștii și-au cumpărat tuberoze și produse locale și au admirat costumele populare ale formației de dansuri din Hoghilag, reconstituite după modele autentice de acum un secol. Supa de rață, sarmalele și tocănița de vițel au pus la grea încercare răbdarea gurmanzilor, însă până la urmă așteptarea a meritat din plin.

La Târgul de țară am găsit și o familie de apicultori din Hoghilag care a pus noua tehnologie în slujba vechiului meșteșug: printr-un proiect cu bani europeni, Nicolae Stoica și-a achiziționat un utilaj prin care produce miere-cremă, o adevărată „Nutella” de albine.

„A fost o zi superbă în Muzeul ASTRA. Tuberozele au fost la mare căutare, nea’ Tode a fost asaltat de doritori. Valchizenii, în frunte cu tanti Stela, au gătit supă și sarmale, nea’ Hanț a făurit potcoave cu multa măiestrie, Niță și Nicorel au prezentat delicioase produse apicole, iar ‘cireașa de pe tort’ a fost grupa de dansuri a copiilor de la noi. O zi absolut fantastică, într-un loc mirific”, a conchis primarul Nicu Lazăr.

Atestată documentar în 1335, comuna are aproximativ 1.200 de locuitori și se mândrește cu o istorie bogată. Puțini știu că orga bisericii evanghelice din Hoghilag, construită în 1810 de Samuel Joseph Maetz, a fost restaurată în Germania și se află la Academia de Muzică din Cluj-Napoca. Cultivarea tuberozelor era un secret bine păstrat de sașii din Hoghilag, iar după plecarea acestora, ocupația a fost continuată de români. Astăzi, în sat mai locuiesc 21 de familii care păstrează tradiția, iar, din 2017, se organizează anual Sărbătoarea Tuberozelor.

One thought on “Cu drag, din Hoghilag

  1. Felicitări organizatorilor, copiilor și tinerilor care au cules ropote de aplauze din partea celor care cu drag și speranță au venit la Muzeul Astra!

Răspunde