La 1 octombrie, în fiecare an, este marcată Ziua Internaţională a Cafelei, o sărbătoare dedicată cafelei şi iubitorilor acestei savuroase băuturi, dar şi milioanelor de oameni implicaţi în lungul proces de producere a acesteia, de la fermieri la specialiştii în prăjirea cafelei şi de la cei care o prepară la proprietarii magazinelor de cafea.
Pentru sibieni, Ziua Internaţională a Cafelei vine în acest an cu o surpriză specială din partea Dallmayr care inaugurează o rulotă pe Șoseaua Sibiului, nr. 46, Șelimbăr, vis-a-vis de benzinăria Mol, de unde puteți lua la pachet cafeaua voastră preferată. În plus, pe 1 și 2 octombrie, toți clienții vor beneficia de o reducere de 50% la toate băuturile!
La cafeneaua Dallmayr din Sibiu, str. Turnului nr. 5, poți să bei mereu o cafea bună, dar și să o personalizezi după bunul plac, folosind propriul tău selfie sau orice imagine dorești.
Una dintre cele mai îndrăgite mărci la nivel mondial, Dallmayr a debutat ca o afacere de familie acum 300 de ani, iar renumele său a depășit demult Germania. Astăzi, Dallmayr oferă un sortiment vast de cafea, ceaiuri și delicatese de cea mai bună calitate.
Povestea cafelei
Etiopia este considerată a fi locul de naştere al arborelui de cafea şi al culturii de cafea. Se pare că arborele de cafea a fost descoperit în jurul anului 850 d.Hr., de un păstor de capre pe nume Khalid, care a remarcat faptul că oile sale erau foarte active după ce mâncau boabele roşii ale unei anumite plante. Le-a încercat şi el, remarcând un efect asemănător. Khalid le-a povestit despre descoperirea sa unor călugări, care, reticenţi iniţial, au descoperit destul de repede efectele cafelei şi au folosit-o pentru a rămâne treji în timpul slujbelor. Băutura a fost numită „qahwa”, cuvânt care în arabă înseamnă revigorant. Din lumea musulmană, cultivarea şi mai ales consumul s-au răspândit în India, Italia şi restul Europei, Indonezia şi Americi. Astăzi, arborele de cafea este cultivat în peste 70 de ţări, în principal în America Latină, Asia de Sud şi Sud-Est, precum şi în Africa, notează www.umfcv.ro. Cafeaua este uşor acidă (PH 5.0-5.1) şi are un efect de stimulare asupra sistemului nervos uman datorită conţinutului de cafeină. Aceasta este una dintre cele mai consumate băuturi calde din lume.
Anul acesta, Organizaţia Internaţională a Cafelei a adaptat sărbătoarea la condițiile de criză generată de pandemie și lansează un program pentru a sprijini următoarea generație de lucrători în domeniu, de la fermieri la baristas. „Investiția în tineri va genera soluții inovative și sustenabile în sectorul cafelei și cei care activează în acest domeniu, contribuind pozitiv, în același timp, în comunitățile locale”, au anunțat reprezentanții OIC.