Ambasadori din Tărâmul Tuberozelor

Ambasadori din Tărâmul Tuberozelor

Târgul comunităților rurale, ediția a XXIII-a, aduce în prim plan Valea Târnavelor.

Evenimentul care valorifică istoria, meșteșugurile și gastronomia comunei Hoghilag va avea loc duminică, 20 septembrie, între orele 10 și 16, la Târgul de țară din Muzeul în aer liber.

Localnicii din Hoghilag, Valchid și Prod vor amenaja Târgul de țară cu tuberozele lor dragi și îi vor invita pe oaspeții muzeului să le afle povestea. „Comuna Hoghilag este localitatea unde tuberozele au fost cultivate pentru prima dată în România, de către sași, fiind și astăzi una dintre activitățile de marcă ale acestora. Tuberozele pot atinge chiar și un metru înălțime și au florile parfumate de culoare alb-rozalie, fiind așezate în spic. Vizitatorii vor avea ocazia să cunoască aceste flori minunate, dar și povestea oamenilor care le îngrijesc din generație în generație. Totodată, se vor desfășura trei ateliere practice: de împletit coșuri din răchită, de brodat cu motive săsești și un atelier prin care fierarul din Hoghilag își va arăta măiestria în îmblânzirea fierului. Vor fi disponibile materiale pe care le veți putea folosi, astfel încât, cu ajutorul meșterilor și răbdare multă, să începeți să faceți voi înșivă lucruri frumoase”, a menționat muzeograful Mihaela Gherghel.

Împletituri din nuiele / foto: arhiva Muzeul ASTRA

Atmosfera va fi completată de bucătăresele din Valchid, care vor pregăti mâncăruri tradiționale cum sunt supa de rață și sarmalele.

De asemenea, înainte și după prânz, formația de dansatori din Hoghilag va susține un spectacol de dansuri românești și dansuri specifice etniei rrome.

„Tot la Târgul de țară vor fi prezenți producători din județul Sibiu care pregătesc produse naturale: pâine, produse apicole, siropuri și gemuri, produse din lapte de vacă și de oaie”, adaugă Mihaela Gherghel.

Răspunde