Un lăutar, un meșter și o călătorie muzicală cu multe provocări pentru copii

Un lăutar, un meșter și o călătorie muzicală cu multe provocări pentru copii

Avem așa: un lăutar și un meșter. Unul cântă, celălalt face instrumente muzicale…

Faceți cunoștință cu Marin Albu și Ferro Egyed, cele două personaje principale din atelierul „Lăutarul”, un soi de poveste trăită pe viu, într-un mod cel puțin original.

Atelierul „Lăutarul” se desfășoară în perioada 27 – 30 august, între orele 10,00 și 17,30, în gospodăria-atelier de fluierar din Hodac (Mureș) și complexul arhitectonic din Stolojani (Gorj), monumente funcționale din Muzeul în aer liber.

Inițiativa face parte din programul „Școala în satul tradițional”, iar copiii sunt invitați să-și confecționeze aici propriul instrument muzical și să asculte sunetele diferitelor instrumente muzicale tradiționale de suflat (fluier, caval, piculină, tulnic, ocarină, drâmbă).

De asemenea, cât mai trece timpul pe cântec de fluier, vizitatorii pot să admire piesele din colecția personală a lui Răzvan Cândea.

„Atelierul lăutarului” este completat, așadar, de o colecție de obiecte funcționale de redare a muzicii, o călătorie prin istoria sunetului – de la gramofon la telefonul mobil.

În aceeași notă, vă reamintim că tot la Muzeul ASTRA se desfășoară, în acest sfârșit de săptămână, festivalul „Tarafuri și fanfare”. Vor poposi în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului muzicanți și dănțăuși de pe Valea Idicelului, județul Mureș, Fanfara Turnişor – Neppendorfer Blaskapelle, judeţul Sibiu, Taraful Vasile Muscurici-Enoiu, județul Gorj, Comunitatea din Vinerea, județul Alba, Muzicanţii din Dobroteşti, judeţul Teleorman, Taraful Căldăraru din Băbiciu, județul Olt. Acești pătimași minunați ai muzicii cunosc poveşti de demult, cântece de ascultare, cântece de dragoste, de joc, reţete din gastronomia tradiţională şi multe altele.

Răspunde