Secretele lui Păstorel pentru cele mai bune sarmale ardelenești

Secretele lui Păstorel pentru cele mai bune sarmale ardelenești

Orice gospodină care se respectă ştie să facă sarmale, dar ca să fie mai savuroase, trebuie să ştii câteva secrete, pe care le-am aflat de la vestitul Păstorel Teodoreanu.

Astfel, ca să potriveşti umplutura e nevoie de multă ceapă călită, ca să fie fragedă şi dulce. După ce pui un rând de sarmale, presari puţin zahăr peste ele şi tot aşa. În loc de apă, se pune vin alb sec, cât să acopere totul. Cuptorul se încinge şi apoi se lasă oala să fiarbă la foc mic. Ideal este să prepari sarmalele în mai multe rânduri. Dacă le pui la cuptor azi, le ţii două-trei ore, apoi le scoţi şi le mai pui şi mâine încă o oră. Important este ca înainte de a le servi să le mai ţii încă o oră în cuptor.

Sarmale ardelenești

[ingredients title=”Ingrediente”]

  • 500 g carne de porc proaspătă
  • 200 g carne de porc afumată
  • 100 g slănină afumată
  • costiţe de porc afumate
  • 3 linguri orez
  • o ceapă
  • varză murată
  • untură
  • piper
  • cimbru
  • mărar
  • smântână

[/ingredients]

[directions title=”Mod de preparare”]

  1. Varza se desface în foi, se curăță de cotoare şi vinele mari şi se desărează. Resturile rămase se desărează şi se taie mărunt.
  2. Carnea proaspătă se toacă şi carnea afumată se taie în cuburi foarte mici. Totul se amestecă cu orezul ales şi spălat, cimbru, piper, sare şi 2-3 linguri de apă fierbinte. Cu acest amestec se fac sarmale de mărimea oului de raţă.
  3. Pe fundul unei oale de lut și pereţii oalei se pune puţină untură, bucăţi de carne afumată, costiţe de porc tăiate în bucăţi, un rând de varză tăiată mărunt, altul de sarmale şi, ici-colo, câte un şorici de la slănina afumată.
  4. Se umple oala cu apă fierbinte, iar deasupra se pun legături de mărar şi cimbru. Se fierb încet, 3-4 ore, cu vasul acoperit.

[/directions]

 

Oda sarmalei

de Păstorel Teodoreanu

Cum s-ar defini sarmaua?

Vis înaripat al verzei ce-l avu cât a durat

somnul lung metamorfozic în butoiul de murat

Potpuriu de porc și vacă, simfonia tocăturii,

imn de laudă mâncării, înălțat în cerul gurii.

O cochetă care-și scaldă trupu-n sos și în smântână

și se înfășoară-n varză ca în valuri de cadână.

O abilă diplomată ce-a-ncheiat o strânsă ligă

c-o bărdacă de vin roșu și-un ceaun de mămăligă.

Oponentă din principiu și un strașnic adversar

pentru tot ce e dietă sau regim alimentar.

Un buchet de mirodenii, o frivolă parfumată

ce te-mbie cu mirosuri de slănină afumată.

Locatara principală ține-n spațiu tolerate,

perle de piper picante, boabe de orez umflate.

O prozaică’nnăscută, cum s-o prinzi în prozodie

că de când e lumea, porcul n-a citit o poezie.

Un aducător de sete, de bei vinul cu ocaua.

Iată-n câteva cuvinte, cum s-ar defini… sarmaua!

Răspunde