O nouă zi din Săptămâna Haferland, o nouă rețetă săsească: ruladă de carne tocată, cu ouă fierte în mijloc.
„Faşirt, şi pe nemţeşte şi pe ungureşte, înseamnă chiftea. Se găteşte în cuptor, în forma de chec, şi e simplu de făcut. Se serveşte, de obicei, la mesele de duminică în familie, sau la cele ţinute de vecinătăţi. Merge cu garnitură de cartofi piure, dres cu lapte şi unt, sau cartofi ‘răzăliţi’ cu ceapă, alături de un sos dulce-acrişor, de vişine”, notează Claudia-Romana Rista – „fata care găteşte cu flori” – care a cules această rețetă din satul Criț.
Hakbroden mät Aochern gefält
[ingredients title=”Ingrediente”]
- 250 g carne tocată de porc
- 250 g carne tocată de viţel sau vacă
- 2 linguri de untură de porc
- 2 cepe galbene, tocate mărunt, călite două minute în tigaie cu puţin ulei de floarea-soarelui sau untură
- 3 căţei de usturoi, zdrobiţi
- 1 ou crud
- 1 linguriţă muştar
- 1 vârf de nucşoară
- 1 vârf de cuţit de piper
- ½ linguriţă de sare
- pentru umplutură (reţeta festivă): 3 ouă fierte tari în apă cu sare, decojite, lăsate întregi
- verdeaţă: mărar, pătrunjel – opţional (saşii nu pun)
- făină şi ulei pentru tapetat forma de chec
- ulei de floarea-soarelui, în plus, pentru călit ceapa
[/ingredients]
[directions title=”Mod de preparare”]
- Carnea o treci de două ori prin maşina de tocat.
- O condimentezi cu sare, nucşoară şi piper şi căleşti ceapa câteva minute, într-o tigaie cu puţină untură de porc, la foc mic.
- Laşi să se răcească, transferi într-un bol în care adaugi: muştarul, un ou, ceapa călită şi căţeii de usturoi zdrobiţi.
- Pune în compoziţie şi o lingură de untură de porc sau zeamă de carne, dacă ai, îi va da gustul tradiţional.
- Iei o tavă de chec (nu de cozonac) şi o tapetezi, fie cu hârtie de copt, fie cu ulei şi făină. Pui jumătate de compoziţie în tavă, adaugi cele trei ouă fierte, întregi şi acoperi cu restul de compoziţie.
- Ungi pe deasupra rulada de fașirt cu un gălbenuş de ou subţiat cu apă.
- Coace rulada de carne la 175° în cuptorul preîncălzit, timp de 35 de minute, sau până se rumeneşte.
- Poţi coace şi în baie de apă, atunci timpul de gătire este de aproximativ 50 de minute. Pentru aceasta, pui tava de chec într-o altă tavă cu pereţii adânci, pe care o umpli cu apă pe trei sferturi, sub buza tăvii. În acest mod, nu mai e nevoie să căleşti carnea înainte (elimini pasul 2 din reţetă).
[/directions]