Dietoterapia este una dintre cele mai eficiente metode complementare pentru obținerea și menținerea unei stări optime de sănătate.
Dietoterapia promovează diferite alimente sănătoase, sub formă de diete, pentru prevenirea și tratamentul bolilor. Metoda a fost folosită cu succes de-a lungul istoriei, fiind cunoscută de medicina indiană milenară, Ayurveda. Dietoterapia are un efect profilactic remarcabil, care permite utilizarea sa în prevenirea bolilor specifice din zilele noastre, cum ar fi: boli cardiovasculare, diabet, obezitate, depresie etc. Aceste boli sunt veritabile flageluri contemporane, care cu greu pot fi combătute de medicina alopată, dar unde dietele optime pot face minuni.
O alimentație sănătoasă se bazează pe următoarele principii:
- un consum zilnic de fructe și legume proaspete
- reducerea consumului de carne roșie (carne de porc, vită) și înlocuirea acesteia cu carne albă (pui, pește, curcan)
- reducerea la minimum a grăsimilor saturate de natură animală (slănină, untură)
- utilizarea uleiurilor vegetale (ulei de măsline, floarea soarelui etc.)
- reducerea consumului de sare și înlocuirea acesteia cu sare de mare
- utilizarea făinii integrale, care este bogată în vitamine B și micro-celuloză, în loc de făină albă pentru produsele de panificație
- beți cel puțin 2 litri de lichid pe zi (apă minerală, supe, ceaiuri de plante) și evitați băuturile carbogazoase îndulcite artificial cu zahăr
- beți zilnic 100-200 ml vin roșu bun; acesta este bogat în resveratrol, unul dintre cei mai puternici antioxidanți naturali
- evitați margarina, care este un produs artificial, și înlocuiți-o cu unt în cantități mici
- evitați alimentele și a băuturile bogate în conservanți (E-uri)
- înlocuiți zahărul cu miere de albine
- beți zilnic ceai verde. Este o plantă anti-oxidantă, imunostimulantă și anti-îmbătrânire perfectă
- asocierea alimentelor sănătoase cu activitatea fizică (înot, gimnastică, fitness, aerobic), permite schimbarea stilului de viață în spiritul wellness, care asigură restabilirea echilibrului dintre corp, minte și spirit.
În dietoterapie, rolul suplimentelor alimentare este foarte important, deoarece ele conțin substanțe biologic active, cum ar fi: vitamine, minerale, microelemente, enzime, bioflavonoide, taninuri, micro-celuloză etc., în dozele necesare pentru consumul zilnic sub formă de pulbere, tablete sau capsule.