Oamenii care dau formă pământului

Oamenii care dau formă pământului

Ateliere interactive cu meșteri olari din Teleorman și Gorj ne dezvăluie frumusețea traiului simplu de altădată, rostuit în armonie cu Pământul ce ne-a dat viață!

Tehnică străveche

Ceramiştii Nicoleta şi Ion Mitroi din Teleorman realizează ceramică de inspiraţie neolitică, modelată la mână, fără ajutorul roţii, respectând tehnici de lucru arhaice.

Atelierul meșteșugăresc de olărit neolitic este amenajat în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, în curtea gospodăriei de olar din Săcel (jud. Maramureş). Tot aici, soții Mitroi expun obiectele pe care le crează împreună sau cu vizitatorii interesați să învețe olăritul.

Programul atelierului este între orele 10 și 17, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică.

Atelierul interactiv meșteșugăresc se desfășoară în conformitate cu normele sanitare anti-COVID-19 impuse de Institutul Național de Sănătate Publică. Se ecomandă distanțarea fizică și purtarea măștilor.

Faceți cunoștință cu „Păcală”!

Tot în sectorul de olărit din Muzeul ASTRA îl regăsim și pe Marcel Tănasie, un olar neaoș, care zâmbește mereu pe sub mască și își zice „Păcală”. Asta pentru că, pe langă tainele olăritului, meșterul nostru are și darul povestirilor cu tâlc.

„Marcel a sosit la invitația noastră tocmai din satul Șișești, județul Mehedinți, pentru a împărtăși vizitatorilor muzeului tainele prelucrării tradiționale a lutului. Nu a venit singur, ci însoțit de fiul său, Andrei, urmașul său la roata de olar”, au menționat reprezentanții muzeului sibian.

Cei doi au pregătit un atelier interactiv de olărit și decorat ceramică, unde pot primi maxim 10 participanți, cu respectarea normelor în vigoare privind prevenirea răspândirii virusului Covid-19.

Programul atelierelor atelierelor de olărit și decorat ceramică este vineri, sâmbătă și duminică, în intervalele orare: 10.30 – 11:30, 12:00 – 13:00, 14:30 – 15:30, 16:00 – 17:00. Informații suplimentare la 0751.166.529.

Cuptorul cel nou

De asemenea, în acest weekend, meșterul Marcel Tănăsie construiește din materiale tradiționale un cuptor de ars oale. Construcția și pregătirea cuptorului are loc în curtea Gospodăriei de olar din localitatea Găleșoaia, județul Gorj – casa veche. Cuptorul va fi pus în funcțiune sâmbătă, 1 august, de la ora 11. Atelierul de amenajare a cuptorului face parte din programul „ANIMĂ ASTRA”.

Răspunde