Meșteri de ieri, de azi și de mâine la Târgul Creatorilor Populari

Meșteri de ieri, de azi și de mâine la Târgul Creatorilor Populari

Muzeul ASTRA organizează, în perioada 14 – 16 august, cea de-a XXXVII-a ediție a Târgului Creatorilor Populari din România.

În cadrul evenimentului vor participa peste 250 creatori populari din toate regiunile țării. La ediția din acest an, ca element inedit, vor fi prezenți alături de meșteșugarii consacrați foști, actuali sau viitori „olimpici” participanți de-a lungul timpului la Olimpiada „Meșteșuguri artistice tradiționale”, însoțiți de instructorii lor, potrivit purtătorului de cuvânt al instituției, Cosmin Călinescu,

Alina Matei, muzeograf Muzeul ASTRA: „Târgul Creatorilor Populari sau Târgul de Sfântă Mărie, cum i se mai spune prin popor, reprezintă unul dintre evenimentele care definesc Muzeul ASTRA. Vizitatorii descoperă frumusețea meșteșugului de demult transpusă de acești meșteri, veniți aici din toată România să (ne) arate cum se țese la război, cum se pictează pe sticlă sau lemn, cum se fac oalele din lut sau instrumentele muzicale. Sunt doar câteva exemple. Din păcate, în această perioadă specială, de pandemie, acești creatori populari au suferit foarte mult, mai ales pe plan economic. Și din acest motiv, printr-un astfel de eveniment, Muzeul ASTRA vine în sprijinul lor și, totodată, în sprijinul valorilor culturale pe care aceștia le promovează. Vizitatorii au ocazia să-i cunoască pe meșteri, să le asculte poveștile, dar mai ales să le studieze  produsele, unele speciale și chiar unice.”

În cadrul târgului, sâmbătă, 15 august, vor avea loc demonstrații culinare, cu degustare, la Gospodăria din Șeica Mică și la Târgul de Țară. Sibienii și turiștii care iubesc bucatele tradiționale vor putea gusta sarmale, tochitură cu mămăligă de barabule, dar și plăcinte.

De asemenea, începând cu ora 18.00, până la ora 20.00, pe scena de la Târgul de țară, va avea loc un spectacol folcloric susținut de Ansamblul „Gura Izvorului” din Vatra Moldoviței și de interpreții de muzică populară Adina Roșca, Cătălin Doinaș și Ionuț Robert Pumnea.

Duminică, 16 august, între orele 10.00 și 13.00, la două dintre gospodăriile din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului (Gospodăria-atelier de olar din Marginea și la Gospodăria-atelier de dogar din Straja, ambele din județul Suceava) artiștii Ansamblului „Gura Izvorului” vor prezenta o serie de dansuri tradiționale.

Târgul Creatorilor Populari se va desfășura vineri și sâmbătă între orele 10 – 19 și duminică între 10 – 16. La eveniment se impune purtarea măștii de protecție și a respectării regulilor de distanțare fizică.

Răspunde