Mâncatul, o experiență estetică

Mâncatul, o experiență estetică

Mâncatul ar trebui să fie o experiență estetică în viziunea lui Karim Rashid, unul dintre cei mai prolifici designeri contemporani, cu peste 4.000 de proiecte realizate și un palmares de peste 300 de premii.

Cartea sa „Design yourself” vorbește despre viața și munca lui Rashid, iar unul dintre capitole ne învață cum să ne relaxăm gătind. „Atunci când nu călătoresc, fac un efort să gătesc de cel puțin trei sau patru ori pe săptămână. Nu numai că îmi place, dar mă și ține sănătos. Îmi place să știu ce mănânc și îmi place să transform diversele ingrediente într-o mâncare”, spune celebrul designer, un adept al produselor locale. Când gătește acasă, acesta preferă mâncărurile simple, cu ingrediente naturale.

Salată Niçoise

„Ar trebui să căutăm legume proaspete, organice, și carne de vită care nu a fost hrănită cu nici un fel de chimicale. De exemplu, puteți cumpăra: verdețuri organice (chiar prespălate), ceapă roșie, fasole verde, măsline negre proaspete, ciuperci organice (chanterell sunt favoritele mele), morcovi organici, roșii organice, ardei roșii și verzi, o cutie de ton alb. Amestecați-le cu ulei de măsline pur presat la rece și cu puțin oțet balsamic, adăugați un ou fiert tare și voilà! Este o clasică salată Niçoise, o mâncare fantastică, gata în doar 5 minute”, mărturisește Karim Rashid.

Paste cu creveți

Gătite al dente, pastele făinoase sunt sănătoase – în opinia lui Rashid – și, în plus, se pot găti rapid. Important este să nu faceți porțiile prea mari, să nu le fierbeți prea mult și să nu adăugați prea mult sos. „Pastele mele favorite sunt penne cu creveți făcute al dente. Înainte erau cele cu sos cu cârnați à la Bolognese, dar acum sunt ihtiarian. Pastele se fierb în 10 minute. O sticlă bună de vin roșu și totul e perfect”, povestește artistul. Iată rețeta sa:

Paste cu creveți, roșii și rucola

[ingredients title=”Ingrediente”]

  • 340 g penne
  • 3 linguri ulei de măsline (de preferat extravirgin)
  • 225 g creveți mari, decorticați, curățați și tăiat în bucăți mari
  • 2 linguri busuioc proaspăt
  • 2 căței de usturoi, tocați mărunt
  • 450 g roșii tăiate felii
  • 3 mănunchiuri de rucola cu tulpinile tăiate

[/ingredients]
[directions title=”Mod de preparare”]

  1. Fierbeți pastele într-o oală mare cu apă sărată până când încep să se înmoaie, dar sunt încă ferme.
  2. Între timp, încălziți ulei într-o cratiță antiaderentă, la foc mic. Adăugați creveții, busuiocul și usturoiul. Amestecați până când creveții sunt aproape făcuți, adică aproximativ 3 minute. Adăugați roșiile și amestecați alte 2 minute.
  3. Puneți deoparte o jumătate de ceașcă din apa în care fierb pastele. Scurgeți pastele.
  4. Adăugați pastele, rucola și jumătatea de ceașcă de apă de la paste pe care ați pus-o deoparte și amestecați-le în tigaie până când se reîncălzesc, adică aproape 3 minute.
  5. Condimentați cu sare și piper.

[/directions]

Cât despre vinuri, Karim le preferă pe cele italiene (Barolo, Amarone, Barbera d’Astil), dar adaugă că și cele chiliene, argentiniene, portugheze și spaniole sunt la fel de bune și accesibile.

Colecția Cortina, una dintre creațiile lui Karim Rashid

În weekend, lui Karim Rashid îi place să se relaxeze pe marginea piscinei casei lui de la țară, în compania unui cocktail pe care l-a numit „Kartini” și pe care îl prepară astfel:

Kartini

[ingredients title=”Ingrediente”]

  • 3 părți de gin Bombay Sapphire
  • 1 parte vermut alb Martini Rossi
  • 1 parte Campari
  • 1 felie de pepene
  • zmeură
  • lămâie

[/ingredients]
[directions title=”Mod de preparare”]

  1. Umpleți un shaker Karim aproape 3/4 cu cuburi de gheață.
  2. Adăugați ginul, vermutul și campari în shaker și lăsați amestecul să se odihnească pentru 60 de secunde.
  3. Agitaț, agitați, agitați viguros, în poziție oblică.
  4. Puneți shakerul jos și luați două pahare karimartini bine răcite din congelator.
  5. În fiecare pahar se pune un pic de lămâie, o bucată de pepene și niște zmeură.
  6. Vărsați ginul răcit în fiecare pahar.
  7. Sorbiți și lăsați-vă pe spate cu o carte despre Hume, Heidegger sau Sartre.

[/directions]

Răspunde