Festivalul „Zilele Hungarikum”, ajuns la cea de-a XI-a ediție, promovează valorile culturale ale comunității maghiare și se desfășoară timp de patru zile, în aer liber, la Muzeul ASTRA din Dumbrava Sibiului.
Bucătarul echipei “Suflak”, Nagy Attila, este unul dintre participanții cu ștate vechi la Zilele Hungarikum. “Acum, cu pandemia, avem mai puțini concurenți, dar e bine. Aici avem un gulyas de vițel, cu ceapă, morcovi, dar și niște ingrediente secrete. Nu pot să zic că e chiar tradițional, dar încerc să respect tradiția. Secretul este să știi când să pui fiecare ingredient. La un ceaun din acesta, de 80 litri, fierberea durează în jur de 4 ore, plus pregătirea de 2-3 ore”, ne-a mărturisit Nagy, “autorul” unui gulyas ca la carte.
O tocăniță fragedă, cu o notă picantă inspirată, însoțită cu niște pâine de casă de concepție originală, am găsit la standul echipei “Ceaunul fermecat reloaded”, condusă cu mână de fier și lingură de lemn de un fost ofițer de poliție. “De ce ‘Ceaunul fermecat reloaded’? Pentru că, în urmă cu 7-8 ani, cu echipa ‘Ceaunul fermecat’ am reușit să câștigăm locul I la gulaș tradițional unguresc. De atunci nu am mai participat, însă, de data aceasta, ne-am înscris la categoria ‘Alte mâncăruri tradiționale ungurești’. Cu toate că nu suntem maghiari, am gătit astăzi o tocăniță de vițel ungurească, după rețeta unui foarte bun prieten ungur, un prieten din copilărie. Puțin picantă, cu vin, cu boia, e o nebunie! A fiert câteva ore, într-un ceaun unguresc de pământ. Pâinea este făcută acasă, am început în timpul pandemiei – ca toată lumea, de altfel – și am învățat să fac pâine cu merișoare, cu fel de fel de semințe, cu chimen negru… Mărturisesc că soția mea mi-a interzis să mai fac pâine acasă, pentru că în ziua în care fac pâine nu mai mâncăm nimic altceva, doar pâine!”, ne-a dezvăluit comisarul șef Ionuț Modrescu.
La concursul de gătit gulyas s-au înscris, anul acesta, 16 echipe din toată țara care au acceptat provocarea de a pregăti gulyas traditional, gulyas reinterpretat sau alte preparate maghiare. După ce, ieri, au evaluat prestația concurenților, membrii juriului gătesc astăzi pentru vizitatorii muzeului.
“Hungarikum sunt acele produse sau activități specifice maghiare care sunt considerate marcă înregistrată maghiară, așa cum este gulașul. Gulyasul tradițional maghiar este unul dintre ‘hungarikum’-urile pe care le prezentăm în cadrul acestui festival la Sibiu, dar nu numai. Dansurile populare maghiare sau, mai degrabă, atelierul de dansuri populare este un alt ‘hungarikum’. Asta este și ideea festivalului Zilele Hungarikum: de a prezenta valorile culturale ale minorității maghiare din Transilvania la Sibiu. Bineînțeles că noi avem un public multicultural și toată lumea se bucură să aibă o asemenea pată de culoare în lista evenimentelor din Sibiu. Evenimentul este organizat luând toate măsurile speciale, de aceea, cei care se simt confortabil să participe la un eveniment în aer liber sunt invitați în Muzeul ASTRA să deguste gulyas, să viziteze aleea meșteșugarilor și să participe la activități. Avem cu siguranță suficient spațiu pentru distanțarea socială, iar organizatorii pun la dispoziție restul măsurilor de siguranță”, a explicat Gyöngyi Takács, din partea Asociaţiei Maghiarilor din Sibiu – HÍD / Centrul Cultural Maghiar.
Printre oaspeții festivalului s-au numărat vicepremierul Raluca Turcan și ministrul Agriculturii, Adrian Oros, însoțiți de Daniela Cîmpean, președintele Consiliului Județean Sibiu. Ministrul a stat de vorbă cu producătorii despre specificul produselor și despre piețele de desfacere a acestora și a degustat din brânzeturile expuse. Cu acestă ocazie, Adrian Oros și directorul general al Muzeului ASTRA, Ciprian Ștefan, au discutat despre posibilitatea de a susține conservarea și mai ales valorificarea patrimoniului cultural rural prin viitorul Plan Național Strategic pentru Dezvoltare Rurală.
“Pandemia cred eu că este elementul definitoriu și diferit la ediția de anul acesta, dar ne-am adaptat, așa cum am promis la redeschiderea Muzeului ASTRA. Este un eveniment care pleacă de la deviza: ‘Gătim și mâncăm bine și pe timp de pandemie’. Iată că vizitatorii au răspuns ‘prezent’ într-un mod constructiv chemării noastre. Desigur că recomandăm purtarea măștilor și respectarea măsurilor sanitare impuse de autorități, iar adaptarea noastră la acest festival constă în faptul că am poziționat aceste ceaune la aproximativ 6 metri distanță unul de celălalt, tocmai pentru a evita crearea unor aglomerări inutile. De asemenea, echipele care participă la concursul de gătit au început să gătească în intervale orare diferite, implicit servirea vizitatorilor va fi la intervale orare diferite, prin urmare se va evita crearea acelor cozi care se formau altădată. Nouă ne pare bine că avem ocazia să continuăm tradiția unui astfel de eveniment în Muzeul în aer liber, tocmai pentru că noi sprijinim și însuflețim multiculturalitatea prin astfel de acțiuni”, a precizat Cosmin Călinescu, purtătorul de cuvânt al Muzeului ASTRA.
După degustări aprinse și o dezbatere la fel de încinsă, juriul a decis să acorde următoarele premii:
Zilele Hungarikum Napok 2020
Categoria gulyas tradițional
- Locul I – Homo Novus – gulyas de fasole
- Locul II
(1) – Sare și Piper – gulyas cu găluște
(2) – Huedin 4 – gulyás
- Locul III – Máthémanufaktura – ciorbă de gulyas
Kincsásó – ciorbă de gulyas
Alte mâncăruri tradiționale maghiare
- Locul I – TVR Târgu Mureș – tocană
- Locul II – EMKISZ – gulyas cu fasole
- Locul III – Food Monkey – ciorbă de pește
Kincsásó – tocană de oaie
Tonál – tocană de vițel
Phoenix Team – gulyas reinterpreted
Ceaunul Fermecat Reloaded – tocăniță de vițel
În perioada 21-23 august, Muzeul ASTRA a înregistrat 8.975 de vizitatori.