Varza este recunoscută pentru proprietăţile ei deosebite în cura de slăbire.
Odată tocată, varza trebuie gătită imediat, pentru că dacă intră în contact cu oxigenul, acesta îi răpeşte o parte din vitamina U. Aceasta este recunoscută ca fiind unul dintre cele mai importante pansamente gastrice, fiind recomandată şi în tratamentul ulcerului.
[ingredients title=”Ingrediente”]
- o varză acră
- 600 grame carne tocată şi preparată pentru chiftele
- 200 ulei pentru varză
- 50 ml ulei pentru chiftele
- 3 linguri bulion
- 1 lingură pastă de ardei dulce sau iute, după gust
- 1 linguriţă paprică (boia)
- chimen, după gust
[/ingredients]
[directions title=”Mod de preparare”]
- Varza se spală în mai multe ape, desfăcută în foi, şi se lasă să se scurgă.
- Se modelează chiftelele din carnea tocată (fără usturoi) şi se rumenesc uşor în ulei. Se scot şi se lasă deoparte.
- Se taie varza foarte subţire şi se căleşte în uleiul încins, la foc mic. După ce s-a albit, se acoperă cu un capac şi se lasă în continuare să se călească. Se amestecă din când în când şi, după ce s-a înmuiat, se toarnă bulionul, pasta de ardei, paprica, chimenul şi un pic de apă şi se lasă să dea un clocot.
- Se pun şi chiftelele în cratiţă şi se dă totul la cuptor, la foc mic şi apoi mediu, pentru o oră.
[/directions]
Mai multe rețete ardelenești și nu numai găsiți în cartea “Bucate gustoase cu condimente alese”, semnată de prof. Aurelia Rusu și dr. farmacist Rosenberg Ladislau.