Ce-i mai bun și mai bun la Râu Sadului? Vino, vezi și gustă!

Ce-i mai bun și mai bun la Râu Sadului? Vino, vezi și gustă!

O mare onoare pentru comuna cea mai mică din mândra Mărginime a Sibiului!


Muzeul ASTRA organizează, în acest sfârșit de săptămână, cea de a doua ediție din anul 2020 a Târgului comunităților rurale.

Această ediție este dedicată comunității din Rîu Sadului, din zona etnografică Mărginimea Sibiului. Gazdele noastre de la Târgul de țară îi vor întâmpina pe vizitatori îmbrăcați în straie tradiționale și vor ilustra prin ateliere meșteșugărești, dansuri populare și ateliere gastronomice ocupația lor strămoșească: păstoritul.

Foto: CNM ASTRA

“Programul va include dansuri populare specifice Mărginimii Sibiului puse în scenă de membrii Ansamblului de dansatori Rîu Sadului, dar și ateliere practice de prelucrare a lânii ori țesut la război.

La fel ca la stânile de altădată, un baci va întâmpina oaspeții cu preparate pastorale specifice: balmoș ciobănesc, tocană de berbecuț și un preparat emblematic – sloiul de oaie. Tot la Târgul de țară vor fi prezenți producători din județul Sibiu care pregătesc: pâine, turtă dulce, produse apicole, siropuri și gemuri, produse din lapte de vacă și de oaie. Ca produs vedetă, se va găsi spre vânzare burduf de munte, cel mai valoros preparat din lapte de oaie, atestat ca produs montan de către Agenția Națională a Zonei Montane”, anunță Mihaela Gherghel, muzeograf la Muzeul ASTRA.

”Povestea burdufului începe cu pășunarea oilor la munte, la cotă mai mare de 1500 metri, întrucât doar aici iarba este destul de hrănitoare pentru ca oile să aibă un lapte gras. Apoi laptele trebuie închegat cu cheag de miel, pentru a face cașul. După ce acesta stă o săptămână la dospit, se macină și se frământă bine cu sare. Brânza astfel obținută se îndeasă în burdufi din piele de oaie, confecționați special după metode folosite din bătrâni. Dar, până la burduful de munte, mai este un pas foarte important – maturarea lui în anumite condiții: pe scândură de brad, acoperit cu cetină, la loc aerisit și răcoros, așa cum ne demonstrează și stânile reconstruite în Muzeul în aer liber, parte a sectorului păstorit. În timp ce așteaptă maturarea, burdufii se pregătesc de înflorire, căci doar când floarea de pe burdufi prinde o nuanță verzuie, este semn că brânza e bună de mâncat, fie așa cum este, fie topită de un pumn de mămăligă fierbinte”, explică Mihaela Gherghel.


Evenimentul va avea loc duminică, 9 august, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, la Târgul de țară, între orele 10 și 16.

Răspunde