[ingredients title=”Ingrediente”]
- 10 ardei graşi
- 400 g boabe de fasole
- 2 cepe
- 2 căţei de usturoi
- 2 legături de tarhon
- 1 legătură frunze de ţelină
- 2 roşii
- 2 linguri de făină
- 5 linguri de ulei
- 1 lingură boia
- 2 linguri bulion (pastă de roşii)
- 1 lingură zeamă de lămâie
- 1 lingură zahăr
- 1 foaie dafin
- piper
- sare
[/ingredients]
[directions title=”Mod de preparare”]
- Se alege fasolea şi se pune de seara la înmuiat. A doua zi, se fierbe bine, schimbând apa de 3-4 ori.
- Se curăţă ceapa şi usturoiul. Se taie mărunt şi se călesc în ulei fierbinte. Se presară boiaua, o lingură de făină şi se stinge cu ½ pahar de apă. Se păstrează o legătură de tarhon pentru decor, iar restul se toacă împreună cu ţelina. Se face un rântaş care se adaugă peste boabele de fasole fierte, împreună cu verdeaţa, sare şi piper după gust. Se amestecă umplutura.
- Se curăţă ardeii de cotoare şi seminţe, se spală şi se umplu cu fasolea. Se pun căpăcele din felii de roşii şi se aşează ardeii într-o cratiţă unsă cu ulei. Se toarnă bulionul dizolvat în apă cât să acopere ardeii şi se adaugă foaia de dafin. Se pune vasul pe foc până începe să fiarbă sosul, apoi se acoperă cu capac şi se introduce în cuptor timp de 30 de minute.
- În acest timp, se prepară un sos dintr-o lingură de ulei, făină, o lingură de apă, zeama de lămâie, tarhonul rămas tocat şi zahăr. Se toarnă peste ardei în ultimele 5 minute.
- Ardeii se servesc calzi, presăraţi cu tarhon tocat.
[/directions]