Astăzi îți arătăm o rețetă de miel pentru o foame de lup!
Oierii din Rășinari pun mare preț pe carnea noatinului, din care știu să pregătească o tocană savuroasă cum nu veți gusta în nici o altă zonă a țării.
„În mod tradițional, acest fel de mâncare se gătea primăvara, cât erau miei, și era chiar un preparat specific mesei din ziua de Paști”, aflăm de la Carmen Lungu, președintele Asociației Pensiunilor Agroturistice din Rășinari.
Tocăniță de miel
Ingrediente
- 2 kg carne de miel (de la piept sau spată)
- 2 linguri untură de porc
- 1 ceapă albă mare
- 1 linguriță sare
- 1 vârf de cuțit piper măcinat
Mod de preparare
- Ceapa se taie mărunt și se înmoaie în untură încinsă (fără a se rumeni), apoi se pune carnea tăiată în bucăți mici, sarea și piperul.
- Se lasă la foc mic pentru a-și lăsa apa.
- Tocănița este gata când se limpezește untura.
- Se servește alături de mămăligă caldă și murături.
Cu acest preparat, comunitatea din Rășinari a reprezentat Mărginimea Sibiului la evenimentul „ASTRA Multicultural” desfășurat la sfârșitul săptămânii trecute, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. Cei care au trecut pragul gospodăriei rășinărene păstrate în muzeu au fost întâmpinați cu porții zdravene de tocăniță de noatin cu mămăligă, dar și cu vărzar, plăcinta cu urdă și mărar specifică Rășinariului.
De asemenea, Călușerii din Rășinari au jucat pentru vizitatori jiene, hațegane și învârtite din Mărginimea Sibiului.