Târg în luna lui Cuptor

Târg în luna lui Cuptor

Meșterii olari pot deveni maeștri bucătari? Aflăm împreună la un altfel de târg al olarilor cum se coc vasele de lut, dar și bucatele tradiționale pe vatră!

Ediția de vară a târgului „Frumos. Ceramic. Folositor” are loc în perioada 24-26 iulie, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului.

Cei 26 de meșteri olari și artizani de țigle și cahle reprezintă județele Sibiu, Bihor, Satu Mare, Harghita, Gorj, Maramureș, Mureș și Covasna. Mulți dintre ei, cu ștate vechi, așa cum este cazul lui Ion Rătezeanu din Găleșoaia, care vine în fiecare an la târgul de la Sibiu și cunoaște arta prelucrării lutului din fragedă copilărie. „M-am trezit cu ele în casă! Tatăl meu a fost olar. Tot satul făcea oale la mine!”, mărturisește olarul gorjean.

Ion Rătezeanu

În cadrul evenimentului se desfășoară târgul de ceramică, demonstrații practice de olărit și de gătit, ateliere interactive și ghidaje tematice.

Raul Bocșe – meșter olar: „La Sibiu am venit pentru prima dată. Am mai fost invitat, din păcate n-am mai reușit să ajung. Mă bucur foarte mult că am fost foarte bine primit aici și locul este minunat în incinta acestui muzeu. O să mai vin și altă dată cu mare plăcere!”

Aflat pentru prima oară la târgul din Dumbravă, Raul Bocșe din Leheceni – Bihor s-a încumetat și la o demonstrație culinară.

Fasole uscată cu șuncă de casă afumată și murături

„Am fost invitat de organizatorii acestui eveniment cu o expoziție de ceramică. Eu fac oale tradiționale de Leheceni, care este un centru vechi din județul Bihor. Fiind un altfel de târg, ni s-a dat o misiune: să facem o mâncare tradițională din zonă, gătind pe plită în oale de lut. Voi face un preparat specific zonei: fasole uscată cu șuncă de casă afumată. Această mâncare va fi asortată cu murături puse la soare. Preparatul îl cunosc de la părinți, de la bunici. Nu l-am făcut niciodată acasă, recunosc, dar am mai gătit anumite chestii mai puțin complicate și, cu ajutorul soției și un pic de îndrumare, sperăm să iasă ce trebuie… Pun șuncă de casă cu șoric și cu slănină, morcovi tăiați rondele, ceapă, fasole uscată pe care o țin un pic în apă și, la final, voi pune un pic de leuștean. Eu cred că șunca de casă dă o savoare aparte în toată povestea asta”, ne arată bihoreanul.

„Lutul ars oferă gust și o notă aparte mâncării”

Cum ies cele mai gustoase sarmale pregătite în oale tradiționale de Leheceni? Pare simplu: „Pune slănina pe fundul oalei, pune carne, rânduiește sarmalele așa cum știi mai bine și clădește-le în cerc, până aproape se umple oala, așează peste ele frunze mari și late de varză, după care acoperă-le cu apă nu foarte rece. După cum străbunicii noștri știau să folosească oalele de lut cu mare băgare de seamă, așa le aveau timp îndelungat, la fel vei izbuti și tu să le folosești. Cel mai mult, oalelor de lut le place să coacă pe plita de la sobă sau în cuptor, dar se descurcă foarte bine și pe mașina cu patru ochiuri electrică sau pe gaz, asta însemnând ca în primul sfert de ceas focul să fie cel mai potolit. Lutul ars oferă gust și o notă aparte mâncării, o să vezi că după ce ai oprit focul sarmalele vor mai fierbe înăbușit o vreme”, aflăm tot de la Raul Bocșe.

Raul Bocșe

În cele trei zile ale târgului, olarii gătesc demonstrativ în vase de lut pe vatră deschisă bunătăți specifice zonelor de unde provin.

Măiestrie în farfurie

Astfel, Bálint Csaba din Miercurea Ciuc, care reprezintă și atelierul de olărit Scout din Nocrich, face tocăniță de vită cu mămăligă, Sárkány Melinda și Szobolcs din Marghita, Bihor – Babgulyás, Sályi Annamaria și Robert Erik din Satu Mare – „Supa cosașului”, Dánél Sándor din Miercurea Ciuc – gulaș secuiesc cu carne de vițel și vin roșu, Raul Adrian Bocșe din Leheceni, Bihor – fasole uscată cu șuncă de casă afumată și castraveți murați la soare, Ilyés Enikő și Ilyés Mihály din Corund, Harghita – gulaș cu fasole boabe și ciolan afumat, Asociația Tonal – tocăniță de carne cu legume și hrean,  iar Mihaela Pleșea și Netuța Adamache din Braniștea, Galați – tochitură de porc cu mujdei de usturoi și mămăligă.

Teracota Mediaș, ultima fabrică de sobe presate și pictate manual din România, nu putea lipsi de la acest târg. Reprezentanții fabricii înființate în 1906, împreună cu restaurantul sibian Syndicat Gourmet, au pregătit o demonstrație de gătit în vas de lut pe sobă de cahle, iar rețeta aleasă este oaie cu vinete.

Vizitatorii târgului pot degusta astăzi, 25 iulie, tocăniță de vițel, iar duminică, 26 iulie, meșterii olari vor găti gulaș la ceaun.

Răspunde