Șapte poduri ale bunei vecinătăți

Șapte poduri ale bunei vecinătăți

Meșterii din satele săsești continuă și astăzi să găsească soluții tehnice inedite. Așa s-a întâmplat la Alma Vii, unde s-a inventat mașinăria de construit poduri!


Primul proiect implementat de Fundația Mihai Eminescu Trust (MET) în Alma Vii a fost unul din categoria celor de dezvoltare comunitară, prin care urmau să fie refăcute șapte poduri peste pârâul din sat. Printr-o hotărâre a Consiliului Local al comunei Moșna, fundației i-a fost oferit tot lemnul de stejar necesar pentru aceste poduri.

„Noi, la rândul nostru, am reușit să motivăm Fundația Horizon să ne ofere sprijin pentru costurile zilelor de muncă a noilor meșteri. Dar cum să intre pilonii lungi de stejar în pământ încât să țină structura unui pod, destul de înalt, pe care să treacă mașini cu lemne sau fân? Imediat a venit și răspunsul, tot de la meșterii locali. Au creat un dispozitiv artizanal pentru bătut stâlpi, practic un ciocan montat pe un trepied cu scripete. Astfel am realizat, în parteneriat cu comunitatea și primăria, șapte poduri trainice și frumoase. Acea mașinărie creată de meșterii din Alma Vii a fost împrumutată și în satele Criț și Mălâncrav pentru realizarea de construcții asemănătoare”, povestesc reprezentanții fundației.

Domeniul proiectelor de dezvoltare comunitară, implementat încă de la începutul activității MET, este esențial pentru consolidarea spiritului de comunitate și la punerea în valoarea a patrimoniului local.

„În trecut, comunitățile din Transilvania erau organizate în vecinătăți care, cu ajutorul unor reguli scrise, construiau și păstrau în comun patrimoniul construit: biserici fortificate, case, șuri, poduri, pavaje, dar și întreținerea pășunilor, a fântânilor de pe câmp, la întreținerea și folosirea pădurilor. Spre exemplu, la Viscri am găsit reguli din anul 1643 după care era organizată viața comunității. Prin implementarea unui număr de 155 de proiecte de către MET în ultimii 20 ani, am încercat să susținem și să sprijinim autoritățile locale în păstrarea patrimoniului construit care este folosit în comun și care a ajuns în stare avansată de degradare. Prin implementarea acestor proiecte, prin angajarea meșterilor locali formați, ei, dar și membrii comunității încep, încet încet, să iubească, să fie mândri, dar și să păstreze aceste obiective în bună stare folosite in comun”, au precizat cei de la MET.

În această perioadă, Mihai Eminescu Trust derulează proiectul „REVEAL Alma Vii – Redescoperiți Alma Vii”, un proiect de restaurare și refuncționalizare a bisericii evanghelice fortificate din sat, cu ajutorul unor fonduri oferite de ambasada Statelor Unite.

Răspunde