Pogăcele cu jumări

Pogăcele cu jumări

Simple și fragede, aceste gustări sunt specifice bucătăriei tradiționale din Transilvania și Banat.

Rețeta este ungurească, însă o întâlnim în toate bucătăriile ardelenești.

„Aceste pogăcele sunt iubite mai ales de bărbați și se pot servi lângă bere”, scria sibianca Elise Fröhlich în cartea sa „Bucătăria transilvăneană”, apărută la Tipografia Drottleff din Sibiu în 1897.

[directions title=”Mod de preparare”]

  1. 20 g drojdie se amestecă bine cu un pic de lapte cald și făină și se lasă să crească într-un loc cald.
  2. Pe o planșetă se pun 1/2 kg făină, 1/2 kg jumări tocate fin, un castronel de untură sau 100 g smântână, 2 gălbenușuri de ou, plămădeală, un păhărel de rom și sare. Mai întâi se amestecă cu un cuțit, apoi cu mâinile și se frământă un aluat, care se întinde și se adună de mai multe ori. La sfârșit, se întinde cam de grosimea a 3 lame de cuțit, se taie cu forma de gogoși și se lasă să crească 2 ore.
  3. Pogăcelele se crestează pe partea superioară sub formă de grilaj, se ung cu ou bătut și se coc pe o tavă neunsă, tapetată cu făină, la foc destul de rapid.

[/directions]

Deasupra se pot presăra cu semințe de chimen.

Pogăcelele se păstrează foarte bine la rece, dar nu la frigider, și pot fi consumate în câteva zile.

Peste 1.400 de rețete vechi ardelenești și internaționale găsiți în cartea „Bucătăria transilvăneană”, de Elise Fröhlich, recent tradusă și tipărită printr-un proiect al Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu, după 123 ani de la apariția primei ediții. Comenzi la telefon: 0745.263.917.

Răspunde