Obiceiuri și bucate din Săcădate

Obiceiuri și bucate din Săcădate

Prima ediție din anul 2020 a „Târgului comunităților rurale” este dedicată comunității din Săcădate, din zona etnografică Țara Oltului.

Evenimentul ajuns la ediția a XXI-a va avea loc sâmbătă, 1 august, între orele 10-16, la Târgul de țară din Muzeul în aer liber.

Alături de membrii Asociației Vatra Satului Săcădate, sătenii au pregătit un program generos, prin intermediul căruia vizitatorii Muzeului ASTRA vor avea șansa să îi cunoască mai bine. Aceștia vor pune în scenă două obiceiuri legate de calendarul agrar sau de viața socială a satului tradițional: obiceiul buzduganului legat de seceriș și șezătoarea în cadrul căreia, femei și fete, ne vor arăta priceperea lor la lucrul de mână, dar și în a striga și a cânta cu dor sau cu dojană în glas.

La Târgul de țară tradiția se și gustă, astfel că gospodinele din sat ne vor învăța rânduiala unor mâncăruri gustoase, ca la o casă de om gospodar. Preparatele pe care le vor pregăti vor fi: zamă acră cu tarcăn și ardei iute, tocăniță de vițel cu cartofi și salată de varză, iar la desert, cocoroade cu gem.

„Pentru vizitatorii mai tineri, vom organiza un atelier de creație prin care vom cunoaște mai bine modelele de stucatură ce încă înfrumusețează casele de secol XIX și început de secol XX din Săcădate. Bineînțeles, tinerii nu vor sta deoparte, ci ne vor încânta cu un program de dansuri și cântece aparținând atât românilor, cât și maghiarilor din localitate”, menționează Cosmin Călinescu, purtătorul de cuvânt al Muzeului ASTRA.

Tot la Târgul de țară vor fi prezenți producători din județul Sibiu care pregătesc: pâine, turtă dulce, produse apicole, siropuri și gemuri delicate, produse din lapte de vacă, și chiar legume și fructe din Săcădate.

Anca Groza, președinte Asociația Vatra Satului Săcădate: „Alături de comunitatea satului, vom fi prezenți sâmbătă, 1 august, începând cu ora 10.00, la Târgul Comunităților Rurale din Muzeul ASTRA Sibiu. Prin participarea la acest eveniment, încercăm să promovăm obiceiurile, tradițiile și gastronomia locală. Ne-am bucura tare mult dacă ați reuși să fiți alături de noi. Vă așteptăm cu drag!”

De la președintele asociației Vatra Satului Săcădate, Anca Groza, am aflat că asociația promovează cultura tradițională și valorile ei autentice, în mod activ prin punerea în scenă a obiceiurile socio-culturale. Misiunea asociației se ghidează după valori precum demnitate, bucurie, frumosul simplu și comunitate.

Răspunde