Muzeul ASTRA a unit România prin cultură

Muzeul ASTRA a unit România prin cultură

Diversitatea înseamnă frumusețe! Acesta este mesajul pe care a reușit să-l transmită Muzeul ASTRA din Sibiu prin evenimentul „ASTRA Multicultural”.

Cu distanțare fizică, dar uniți prin cultură, mii de vizitatori s-au bucurat de spiritul viu și curat al României noastre!

Ajuns la cea de-a V-a ediție, „ASTRA Multicultural” a adus împreună, în perioada 9 – 12 iulie, românii cu sașii, maghiarii, ucrainenii, lipovenii, romii, turcii sau croații, într-un maraton de gastronomie, ateliere interactive, muzică și dansuri, un festival cu adevărat unic în peisajul național.

„ASTRA Multicultural a fost cea mai mare bucurie a noastră, pentru că am reușit, în ciuda tuturor așteptărilor și condițiilor vitrege în care toată lumea a trebuit să își desfășoare viața de zi cu zi, să avem alături de noi atât de multe comunități multiculturale ale României. Ne-am bucurat de prezența a aproape 200 de reprezentanți ai etniilor care viețuiesc pe plaiurile românești, nu doar de produsele gastronomice, ci și de frumusețea costumelor lor populare, de diversitatea dansurilor, de bucuria glasului pe care ei îl pun în a aduce un mesaj către toți vizitatorii noștri: diversitatea înseamnă frumusețe și suntem cu toți frumoși pentru că suntem atât de diverși!”, a spus Mirela Lebu, directorul de marketing al Muzeului ASTRA, pentru Strada Cetății.

În perioada 9-12 iulie, Muzeul ASTRA a înregistrat 7.016 vizitatori.

ASTRA Multicultural 2020 a grupat: Festivalul de muzică și tradiții multietnice, care a reunit peste 100 de artiști și muzicieni din 20 de ansambluri de dansuri și de cântece populare și fanfare; Maratonul gastronomic multietnic – etnici croați, turco-tătari, sași, ucraineni, lipoveni, rromi, maghiari și români au gătit preparate tradiționale specifice (fiecărei etnii în parte) – au fost împărțite în jur de 4.000 de porții; „Creativitate la școala multietnică” – aproape 100 de participanți la ateliere interactive de pictură pe lemn și ceramică, broderie și cusături tradiționale, dar și prelucrarea lemnului sub îndrumarea meșterilor populari; seminarul „ASTRA Multicultural. Patrimoniu cultural. Valori. Perspective”, care a reunit 53 de participanți (muzeografi, conservatori, cercetători, lectori) din țară și străinătate de la prestigioase instituții de cultură și nu numai, cum ar fi Muzeul de Istorie a României București, Muzeul Județean Mureș, Muzeul Naţional Brukenthal, Muzeul Maramureşului, Sighetu Marmaţiei, Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” București; Târgul meșteșugarilor din comunități multietnice – au participat 50 de meșteșugari români, maghiari, sârbi, ucrainieni, turco-tătari, rromi; Festivalul de film documentar multietnic – 16 filme documentare prezentate publicului.

ASTRA Multicultural 2020, ediția a V-a, este un eveniment cofinanțat de Primăria municipiului Sibiu, prin Consiliul Local Sibiu, și realizat cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu.

Răspunde