Sărbătoarea Deltei continuă în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului cu evenimentul „La masă cu lipovenii și ucrainenii!”
În cadrul programului anual Sărbătoarea Deltei în Muzeul ASTRA, Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului aduce în atenția publicului aspecte de viață și secvențe de gastronomie spectaculoase, specifice comunităților arhaice, multietnice din Delta Dunării. Astfel, lipovenii și ucrainenii Deltei vor prepara mâncăruri ce dezvăluie gustul unic al bucătăriei de odinioară din satele de pescari din nordul Dobrogei.
Participanții la eveniment se vor ospăta cu pește afumat la afumătoarea construită din stuf în Muzeul ASTRA și pește prăjit ca în Delta Dunării.
Pește afumat
„Crestăm peștele pe lângă oasele mari, îl spălăm bine de sânge şi umplem crestăturile cu sare grunjoasă, acea sare ca de murături. Îl dăm vreo două zile la vânt. Când îl punem la afumat, îl scoatem din saramură, îl tăiem în două-trei bucăţi şi îl punem la desărat. La fum molcom se ține mai bine de o zi. Pentru fum, folosim ceea ce avem noi pe baltă: salcia uscată”, dezvăluie Valentin Agache, pescar din satul Mila 23 și vechi colaborator al Muzeului ASTRA din Sibiu.
Tot de la Valentin Agache am aflat și cum se prepară peștele prăjit în Deltă.
Pește prăjit ca în Delta Dunării
„Se curăţă peştele prins (crap, caras, lin, roşioară), se taie felii subțiri, se dă sare potrivit, apoi, la o tigaie, la foc de lemne sau de stuf, se prăjeşte în ulei.”
Program
- Sâmbătă și duminică, 4 -5 iulie 2020
- Orele: 11.00 – 17.00
- Târgul de Țară, Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului
Sărbătoarea Deltei este un eveniment din cadrul Programului Comunități în Muzeul ASTRA.