La masă cu lipovenii și ucrainenii!

La masă cu lipovenii și ucrainenii!

Sărbătoarea Deltei continuă în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului cu evenimentul „La masă cu lipovenii și ucrainenii!”

În cadrul programului anual Sărbătoarea Deltei în Muzeul ASTRA, Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului aduce în atenția publicului aspecte de viață și secvențe de gastronomie spectaculoase, specifice comunităților arhaice, multietnice din Delta Dunării. Astfel, lipovenii și ucrainenii Deltei vor prepara mâncăruri ce dezvăluie gustul unic al bucătăriei de odinioară din satele de pescari din nordul Dobrogei.

Participanții la eveniment se vor ospăta cu pește afumat la afumătoarea construită din stuf în Muzeul ASTRA și pește prăjit ca în Delta Dunării.

Pește afumat

„Crestăm peștele pe lângă oasele mari, îl spălăm bine de sânge şi umplem crestăturile cu sare grunjoasă, acea sare ca de murături. Îl dăm vreo două zile la vânt. Când îl punem la afumat, îl scoatem din saramură, îl tăiem în două-trei bucăţi şi îl punem la desărat. La fum molcom se ține mai bine de o zi. Pentru fum, folosim ceea ce avem noi pe baltă: salcia uscată”, dezvăluie Valentin Agache, pescar din satul Mila 23 și vechi colaborator al Muzeului ASTRA din Sibiu.

Tot de la Valentin Agache am aflat și cum se prepară peștele prăjit în Deltă.

Pește prăjit ca în Delta Dunării

„Se curăţă peştele prins (crap, caras, lin, roşioară), se taie felii subțiri, se dă sare potrivit, apoi, la o tigaie, la foc de lemne sau de stuf, se prăjeşte în ulei.”

Program

  • Sâmbătă și duminică, 4 -5 iulie 2020
  • Orele: 11.00 – 17.00
  • Târgul de Țară, Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului

Sărbătoarea Deltei este un eveniment din cadrul Programului Comunități în Muzeul ASTRA.

Tot în acest sfârșit de săptămână, programul de animații culturale ANIMĂ ASTRA 2020 prilejuiește un atelier de fierărie tradițională. „Meșterii fierari vor ilustra, prin practicile lor, arta îmblânzirii fierului. Se vor confecționa piese de feronerie, utilizate în arhitectura tradițională (cuie utilizate la fixarea bârnelor componente ale caselor arhaice, scoabe de consolidare a structurilor tradiționale), dar, deopotrivă, vizitatorii vor putea vedea cum funcționează o forjă, cu foale pentru întreținerea focului în atelier și cum se modelează materia primă, folosind instrumentar și tehnici arhaice. De asemenea, vizitatorii vor putea afla povestea uneltelor și a meșteșugului, după cum se întâmpla el, în satul de odinioară”, informează Cosmin Călinescu, purtătorul de cuvânt al Muzeului ASTRA. Atelierul se va desfășura sâmbătă, 4 iulie, între orele 10.00 și 16.00, în fierăria funcțională din Muzeul în aer liber, sector tematic Fierărit (zona Călinești fierărie – Mănești atelier).

Răspunde