Pentru diversitate la micul dejun, Strada Cetății vă recomandă o omletă tradițională din vestul țării.
Rețeta am aflat-o de la Chef Bogdan Corduneanu, un brașovean stabilit la Timișoara care s-a îndrăgostit de arta culinară bănățeană și a devenit un adevărat maestru al acestei gastronomii:
„Nu există călător care a vizitat Banatul să uite gustul sau aromele acestui deliciu culinar regional, arome care sunt venite din bucătăria bănățeanului și atrag orice pretenţios la mâncare. Este vorba de găigană sau omletă bănățeană.”
„Avem nevoie de: 2-3 ouă… pentru o porție, dar eu zic să te pregătești pentru musafiri; ulei 100 ml; slăninuță 100 g; cârnați de casă afumați 150 g; o ceapă galbenă; 2 fire de ceapă verde cu tot cu frunze; 5 g sare; 5 g piper, 10 g boia.
Așadar, să pornim șporeiul (soba)! Încingem o ciganie (tigaie), de preferință neagră ca tuciul, punem unsoare (ulei) în ea și călim clisa (slăninuța) până aceasta se transformă în mici jumări. Punem cârnăciorul afumat, tăiat feliuțe. Adăugăm ceapa galbenă pe care am tăiat-o fin, sub forma de peștișori, pe care o călim până devine aurie. Vine rândul cepei verzi și a ouălor bătute bine, cu sare și piper. Amestecăm continuu cu o lingură musai de lemn. Amestecăm până compoziția se leagă și devine pufoasă, aurie. După ce o prăjim în tigaie, o așezăm pe farfurie alături de o brânză bună de oaie și o felie de pită cu coaja tare, coaptă în cuptor”, ne dezvăluie Corduneanu.