Carnea gătită la temperatură joasă nu se usucă, rămâne suculentă şi moale, chiar dacă s-a pătruns deja de tot.
[ingredients title=”Ingrediente”]
- o bucată de 1,5 – 2 kg pulpă de vită sau mânzat
- o linguriţă de piper boabe
- o linguriţă de coriandru boabe
- o linguriţă de boia dulce
- o linguriţă de chimen
- boabe de ienupăr şi boia iute
- 2 foi de dafin
- 2 linguriţe de sare
- ulei de măsline
- 100 ml vin sau apă
[/ingredients]
[directions title=”Mod de preparare”]
- Carnea se spală şi se usucă cu un prosop de hârtie.
- Condimentele boabe, sarea, foile de dafin se zdrobesc într-un mojar şi se amestecă cu cele două feluri de boia. Se întinde amestecul pe o planşetă şi se tăvăleşte carnea prin el.
- Se pune carnea într-o pungă de plastic şi se videază. Se păstrează la frigider 1-2 zile.
- Se pune carnea într-un vas termorezistent, se unge cu ulei de măsline, se toarnă vinul sau apa şi se dă la cuptor 4-5 ore. La sfârşitul fiecărei ore, bucata de carne se întoarce şi se stropeşte cu zeama din vas. Dacă partea din faţă şi din spate a cuptorului nu coace la fel, este indicat ca să se întoarcă şi vasul de câteva ori, pentru a se găti carnea uniform.
- După ce se scoate friptura din cuptor, se lasă la odihnit, acoperită, 15-20 de minute, după care se poate felia.
- Se serveşte cu orice fel de garnitură, sau se taie felii subţiri şi se aranjează pe platou.
[/directions]
Culoarea cărnii în interior este rozalie, dar aceasta nu înseamnă că nu este gătită bine.