Friptură de vită, aromată cu mentă

Friptură de vită, aromată cu mentă

[ingredients title=”Ingrediente”]

 • 750 g carne de vită
 • o legătură de mentă
 • o ceapă
 • 2-3 căţei de usturoi
 • piper
 • sare
 • o felie de slănină, pentru uns grătarul

[/ingredients]

[directions title=”Mod de preparare”]

 1. Se curăţă usturoiul şi ceapa. Ceapa se taie mărunt, iar usturoiul se zdrobeşte. Frunzele de mentă se spală şi se rup în bucăţele.
 2. Se face o saramură mai puţin densă din 500 ml apă călduţă, 1/2 linguriţă de sare şi piper, după gust. Se adaugă ceapa, usturoiul şi menta în saramură. Se taie carnea în felii subţiri, se pune într-un vas şi se acoperă cu amestecul răcit, apoi se lasă la marinat în frigider, pentru 2 ore.
 3. Se scoate carnea şi se pune pe grătarul încins, uns cu slănină. Se frige atent pe ambele părţi, astfel încât să se rumenească uniform.

[/directions]


 • Rețetă publicată în cartea “Bucate gustoase cu condimente alese” de prof. Aurelia Rusu și dr. farmacist Ladislau Rosenberg

Ladislau Rosenberg

În primăvara anului 2016, cu ocazia unui curs organizat la Biblioteca Municipală din Mediaș, la o pauză de cafea, împreună cu doamna prof. Aurelia Rusu, am hotărât să scriem o carte de bucate, cu preparate gustoase, dar și sănătoase. Încă de la început ne-am propus să scoatem în evidență rolul important al gastronomiei transilvănene și aportul deosebit al plantelor condimentare pentru gustul, mirosul și culoarea pe care o dau diverselor preparate culinare.

Zis și făcut. Ne-am pus pe treabă și, într-o primă fază, am amenajat o frumoasă grădină de plante condimentare, în Casa Baronului din Bazna. Acest lucru a devenit posibil cu ajutorul d-lui Vitus Csaba (SC Transylvanian Wellness Products SRL) din localitatea Gheorgheni, județul Cluj, mare cultivator de plante condimentare, care a plantat în pământul fertil din grădina casei din Bazna o multitudine de plante aromatice: busuioc, cimbru, salvie, mentă, lavandă, mărar, coriandru, pătrunjel, oregano și multe altele.

În perioada următoare, am asistat la partea cea mai interesantă a acestei colaborări, când experta noastră în arta culinară, d-na Aurelia Rusu, în bucătăria ei magică din Casa Baronului, a pregătit cele mai gustoase mâncăruri după rețete numai de ea știute, pe care le-a condimentat din belșug cu minunatele noastre mirodenii, culese din grădina proprie.

Rețetele acestor preparate, precum și modul lor de preparare din această carte, sunt descrise de d-na Aurelia Rusu, iar eu m-am ocupat de prezentarea diverselor plante condimentare, de efectele lor benefice asupra sănătății și în final am încercat să “dreg busuiocul”, în direcția unei alimentații sănătoase și gustoase.

Răspunde