Spectacole folclorice pline de culoare, proiecții de film, ateliere de dans, un eveniment cu specific culinar și prezentarea vinului Cricova – toate sunt programate în aer liber, în cadrul celei de-a 45-a ediții a Festivalului Internațional de Folclor „Cântecele Munților” din Sibiu.
„Cântecele Munților” debutează miercuri, 29 iulie, ora 20.00, cu un eveniment tradițional cu specific culinar sibian, organizat în spațiul exterior al restaurantului „Cămara Boierului” – Hilton Sibiu. Gustarea boierului, tocăniță de vițel cu mămăliguță și salată de ardei copt, plăcintă cu mere, țuică, vișinată și vinul de Cricova sunt deliciile ce ne introduc în bucătăria românească. Atmosfera va fi întreținută de Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului” și soliștii Robert Târnăveanu, Alina Bîcă, Nelu Albu și Adrian Neamțu. Rezervările se pot face la telefon 0733/490845 sau 0269/505600, între orele 8.00-16.00, iar prețul unui meniu va fi 90 lei pentru o persoană. Locurile sunt limitate.
Manifestarea organizată de Consiliul Județean Sibiu și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul – Junii” Sibiu se va desfășura în perioada 29 iulie-3 august. Conceptul acestei ediții este adaptat pentru a respecta normele privind prevenirea răspândirii pandemiei de Covid-19; toate evenimentele sunt programate în spații deschise.
Spectacole în Piața Mare – cu distanțare socială
Centrul istoric al municipiului Sibiu va găzdui trei proiecții aniversare ale filmului „Cântecele Munților – 45 de ediții” și spectacole folclorice, în 31 iulie, 1 și 2 august, începând cu ora 19.00.
Evenimente speciale în Muzeul din Dumbrava Sibiului
„Cântecele Munților” răsună în spațiul de poveste al Muzeului Civilizației Tradiționale ASTRA din Dumbrava Sibiului: aici sunt programate șase ateliere de dans popular, un spectacol folcloric și un eveniment special ce îmbină savoarea vinului de Cricova cu savoarea tradiției Junilor Sibiului. Cricova, perla vinificației moldave, și Junii Sibiului, cel mai vechi ansamblu din România, se întâlnesc într-o manifestare complexă ce îmbină bogăția vinului cu frumusețea cântecelor și dansurilor populare; evenimentul are loc joi 30 iulie, ora 18, la Târgul de țară.
Ansamblul de Jocuri „Kazacioc”, Ansamblul Folcloric „Plaiurile Pojorâtei”, Călin Brăteanu și Taraful „Obcina” evoluează în Muzeul ASTRA, sâmbătă, 1 august, ora 11, la Târgul de țară, promovând diversitatea culturală a Bucovinei. Accesul la spectacolele de la Târgul de țară se face în limita a 200 de persoane.
În cadrul atelierelor găzduite de gospodăriile din muzeu, artiști profesioniști vor face demonstrații de dansuri populare din Mărginimea Sibiului, Moldova, Bihor și Țara Moților, Oltenia, Bucovina, Dobrogea. Accesul la atelierele de dans se face pe bază de programare telefonică, la numărul 0745/588003, în limita a 20 persoane/atelier.