În zona deluroasă dintre Brașov și Sighișoara, numită de sași Haferland, adică Țara Ovăzului, agrișul rodește prin iunie, iar săsoaicele recoltează „borboanele” toată vara.
Rețetă aflată de la Wilhelmine Fornoga, din Criţ, de către Claudia-Romana Rista – fata care găteşte cu flori şi Fundaţia Michael Schmidt:
Äjreschkompot
Pentru 6-8 borcane de 370 ml ai nevoie de următoarele:
Ingrediente pentru sirop
- 1,8 l apă (se măsoară)
- 1 kg zahăr tos
- fructe: 1,2 kg de agrişe verzi, alese şi spălate bine (opţional, 2 pungi de agrişe congelate)
Mod de preparare
- Faci un sirop lejer ideal pentru fructele acrişoare din 1,8 l de apă şi 1 kg de zahăr. Îl pregăteşti punând apa şi apoi zahărul într-un vas emailat, smălţuit. Îl laşi să fiarbă descoperit o jumătate de oră la foc potrivit.
- Faci proba de sirop ca şi la dulceaţă. Iei un pic de sirop de zahăr într-o lingură şi lăsându-l să cadă. Dacă face un fir continuu înseamnă că este gătit corect. În cazul în care ai termometru de gătit, apa se aduce la fierbere ajungând la o temperatură de 102 – 104° (siropul Baumè).
- În timpul fierberii îţi recomand să iei o pensulă şi să uzi marginile cratiţei cu apă pentru a preveni ca stropii de sirop să se caramelizeze pe margini.
- Aşezate în borcanele sterilizate, ca pentru diverse compoturi sau gemuri, borboanele le opăreşti cu siropul lejer de zahăr. Pe măsură ce borcanele se umplu de sirop până sub gât, le acoperi cu o foaie dublă de celofan ud, legi strâns cu sfoară udă, așa cum se proceda pe vremuri. Apoi, le aşezi cu grijă, neînvelite, în căzănel sau în cămară unde le laşi până a doua zi, pentru limpezire. Atunci se pot eticheta dacă doreşti. Să le găseşti un loc de cinste pe raft!
- Bine de ştiut! Fără a utiliza substanţe de conservare, compotul se poate consuma timp de până la o săptămână ţinut într-un loc răcoros. Altfel, borcanele fierte în baie de apă 20 de minute din clipa în care apa începe să clocotească şi lăsate în apă până a doua zi se pot păstra luni bune, chiar mult timp după preparare.